Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Az alacsony magyar fogyasztási adatok nem kivételesek régiós összevetésben

- Advertisement -

Az elmúlt évek válságai ellenére idén növekedett a reálbér Magyarországon, ez viszont nem húzta magával a fogyasztást. Ennek az oka lehet az inflálódott megtakarítások visszaépítése, korábbi kölcsönök törlesztése, vagy éppen a bizonytalan jövőre való tartalékolás.

A hazai fogyasztást érdemes összevetni a régióbeli országok adataival, hiszen ők is hasonló geopolitikai kockázatoknak vannak kitéve, mint Magyarország. A GKI elemzése a válságok előtti utolsó (2019-es) évtől vizsgálta a fogyasztást.

Itthon 2019-ben 4,4 százalékkal nőtt a mutató, a Covid-válság azonban jelentős csökkenést hozott, 2019. I. negyedévéhez képes a mélyponton, 2020. II. negyedévében közel 10 százalékot esett a fogyasztás. Ez nagyobb visszaesés volt, mint a románoké, vagy a szlovákoké, de kicsit kisebb, mint a cseheké vagy a lengyeleké.

A legtöbb európai ország mutatói helyreálltak mostanra, viszont Csehország fogyasztási szintje nem érte el a válság előtti szintet, Romániában pedig nem tudta hosszú távon megtörni a háború a gazdasági fejlődést és a fogyasztás növekedését.

Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban erőteljesen érezni az energiaválság hatását. A szlovákoknál a háború kitörése óta nem talál magára a fogyasztás, nálunk pedig az előző 5 évben szinte százalékra pontosan ugyanúgy változott a fogyasztás, mint a lengyeleknél. Az 5. év végére magasabb növekményt értünk el, mint a szlovákok.

A magyar fogyasztás pont úgy viselkedik, ahogy a nagykönyvben meg van írva: válságok idején csökken, konjunktúra idején nő. A háztartások igyekeznek fenntartani a megszokott életszínvonalat, a reáljövedelem növekedésüknek csak egy részét költik többletfogyasztásra.

2024-ben 4 százalék körüli reálkereset emelkedést jeleznek a béremelési szándékok és a várható infláció alapján. Összevetve a várható 3-4 százalékos kiskereskedelem volumen növekedéshez képest ez nem kirívó. A gyengélkedő hazai fogyasztás rövidtávon fontos kérdés, de hosszútávon átlagosnak mondható – akár a hozzánk hasonló országokhoz viszonyítva is. 5 év leforgása alatt 9,8 százalékkal, évente tehát mindegy 2 százalékkal bővült a háztartások fogyasztása, ami megfelel a régiós trendnek.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version