fbpx
13 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Az állami cégeknek mostantól kötelezően spórolniuk kell

- Advertisement -

Miközben Orbán Viktor július 1-től megemelte a miniszterek és államtitkárok fizetését, az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál elrendelte a kötelező spórolást elsősorban a személyi kiadások terhére.

A korábban alapított, közvetlenül vagy közvetetten 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaságoknak az állami vagyonnal történő felelős gazdálkodás elveire tekintettel spórolniuk kell. Megtakarítást kell elérniük idén a költségtakarékosság, a költségvetési pénzek hatékonyabb felhasználása és a működésük észszerűsítése érdekében, elsősorban a személyi jellegű ráfordításaik terhére.

A 2023. évi számviteli beszámoló szerinti személyi jellegű ráfordítások 5%-ának 4 hónapra eső időarányos részével megegyező összeget kell megspórolniuk, ha ezt nem teljesítik, a fennmaradó összeg kétszeresét kötelesek megtakarítani 2025-ben. A pénzt december 15-ig kell befizetni a központi költségvetés javára az államkincstárnál vezetett „Gazdasági társaságok megtakarításai” nevű számlára. Hitelből nem lehet fizetni. A befizetést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi.

Hasonló cikkünk:  Hadházy: helyzetjelentés Hatvanpusztáról

A döntés alól 27 társaság kapott mentességet, köztük például a Magyar Nemzeti Bank, az MVM Energetika Zrt. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...