fbpx
14.2 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Fészkéből kipottyant pelyhes darázsölyv fiókát mentettek Tiszaalpáron

- Advertisement -

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata értesítést kapott a napokban, hogy helyi lakosok apró, még pelyhes ragadozómadár-fiókát találtak Tiszaalpár külterületén. A fiókáról kiderült, hogy darázsölyv.

A darázsölyv (Pernis apivorus) hasonlít az egerészölyvre, de annál nyúlánkabb. Magyarországon kisszámban fészkel, a telet Afrika trópusi területein tölti. Elsősorban darazsakkal, méhekkel és azok lárváival táplálkozik. Leginkább a Duna–Tisza közi síkvidéki erdőkben és a nagyobb folyókat kísérő ligeterdőkben lehet vele találkozni.

A fészket nem találták meg a helyszínen, ezért a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol szakszerű ellátásban részesülhet. Azt nem tudni, hogy mi történhetett a körülbelül 3 hetes fiókával, hogyan került ki a fészkéből, külsérelmi nyomot nem találtak rajta.

A Szegedi Vadaspark arról tájékoztatta a nemzeti parkot, hogy a kis fióka jól van, egészséges, táplálását megoldották, szépen cseperedik.

Hasonló cikkünk:  Kecskeméti kisvasút: a hajtányosok várhatóan idén elkezdik rendbe tenni Kiskőrös felé is a vonalat

A darázsölyv európai- és világállománya csökkenőben van. A faj megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos az erdei tisztások, erdőközeli gyepterületek megőrzése, jó természetes állapotban tartása, és azokon a vegyszerhasználat mellőzése – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...