fbpx
10.1 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

Kecskeméti kisvasút: a hajtányosok várhatóan idén elkezdik rendbe tenni Kiskőrös felé is a vonalat

- Advertisement -

Augusztus 31-én Orgoványon, a falunapon is megismerkedhetnek az érdeklődők a hajtányozással. A kisvasutat felkaroló közösség az tervezi, hogy a 148-as, Kecskemét és Kiskőrös közötti vonalat is megtisztítják a növényzettől, hogy a majsaihoz hasonlóan ez is újra alkalmas legyen a sínkocsik közlekedésére.

Augusztus utolsó napján rendezik meg az Orgoványi Falunap és Hagyományőrző Felvonulást. A zenés és táncos műsorok, valamint a főzőparti mellett a program egyik különlegessége a hajtányozás lesz. Az egykori „vasútállomást” és környékét igyekeznek annyira rendbe hozni, hogy aki szeretne, kézi hajtánnyal és sínbiciklivel megtehessen egy szakaszt az egykori, már régen bezárt kisvasúton.

Az idézőjel azért indokolt az Árpád utcai állomásnál, mert a faluban soha nem volt jegypénztárt és várótermet magában foglaló kőépület. Amíg működött a vonal, egy átalakított tehervagon szolgált váróként, ám már ez sincs itt, csak a sínek.

Mint arról beszámoltunk, a 149-es számú, Kecskemét és Kiskunmajsa közötti kisvasúti vonalra egyre inkább visszatér az élet a hajtányosoknak köszönhetően, akiknek vannak terveik a 148-as, Orgoványt is magában foglaló, 54 kilométer hosszú kiskőrösi vonalra is.

„Igaz, ez a pályaszakasz még nincs kitakarítva és még nincs rajta hajtányforgalom, de idén várhatóan már itt is elkezdődnek a rendbetételi munkálatok. Az orgoványi programon az állomás területén a helyiek megismerkedhetnek a kézi hajtókákkal és a sínbiciklivel, valamint magával a hajtánypályaprojekttel, illetve invitáljuk majd a segítőket a kőrösi vonal rendbetételére. Egy ilyen segítő csapatunk már van, az Orgoványi Offroad team, amely ebben az évben tavasszal a Jakabszállás–Törökfái közötti pályaszakaszon is sokat segített, hogy járhatóvá tegyük” – mondta el a KecsUP-nak Csőszi Viktor, a Kecskeméti Kisvasút & Hajtánypálya sajtósa. A falunap programja szerint a hajtányozás délután 3 órakor kezdődik, a Sport utcában.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Mol: folyamatosan kitermelik és tisztítják a talajvizet az Izsáki úti benzinkút körül

Kézi hajtány Bugacon / Fotó: Hraskó István

A 149-es vonalon szeptember 14-én lesz legközelebb hajtányozás, a járművek menetrend szerint közlekednek Jakabszállás–Bugac–Kiskunmajsa között.

Szeptember 21-én, a jakabszállási hajtányos napon rövidebb távokon ki lehet próbálni a motoros és kézi hajtányokat, Kecskemét és Jakabszállás között pedig különjáratokat is indítanak majd: a páratlan órákban Kecskemétről, a páros órákban Jakabszállásról.

Arról, hogy pár év alatt mire jutott az a közösség, amelyik 2020-ban összefogott a kisvasútért, milyen terveik vannak a közeljövőben, és hogy milyen sajátos bája van a pusztai hajtányozásnak, ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Sajátos bája van a hajtányozásnak a kisvasút szerelmesei szerint – videóval

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...