Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Klímaváltozás: kutatások szerint 2050-re lakhatatlanná válnak a Föld egyes régiói

- Advertisement -

Az ENSZ munkaügyi szervezete szerint immár a világ munkavállalóinak 70 százaléka – 2,4 milliárd ember – olyan régióban él, ahol nagyon magas a hőség kockázat, ha pedig minden így megy tovább, a hőség és a pára miatt hamarosan egyes térségek élhetetlenné válhatnak – adta hírül a NASA.

Az Európai Unió Kopernikusz klímaváltozási központjának számításai szerint tavaly június óta minden egyes hónap újabb hőségrekordot hozott. Szinte az egész Földön egyre gyakoribbak és hosszabbak a hőhullámok a klímaváltozás miatt, valamint a globális gazdaságban évente 23 millió balesetet okoz a túlzott és tartós meleg, és 19 ezer ember hal meg emiatt.

Műholdadatok elemzésével a NASA rámutat, hogy 2050-re a magas hőmérséklet olyan úgynevezett párabuborékokat hozhat létre, ami miatt a Földön élhetetlenné válnak egyes régiók. A hat óránál tovább tartó 35 Celsius-fokos hőmérséklet idején párabuborék (wet bulb) alakul ki, ilyenkor pedig az emberi szervezet felmondhatja a szolgálatot.

Amikor a hőmérséklet és a relatív páratartalom kombinációja elér egy bizonyos szintet, akkor alakul ki a párabuborék jelenség, ilyenkor a test az izzadás révén már nem képes megfelelően lehűlni. Ha pedig a test fizikailag aktív, és ezzel sok felesleges hőt termel, akkor az gyorsan hőgutához és akár halálhoz is vezethet.

A NASA modellje szerint a legnagyobb veszély Ázsiában, azon belül elsősorban Pakisztánban, valamint a Perzsa-öböl térségében fenyeget. A hőség és a tartósan magas páratartalom együttes jelenléte miatt ezeken a helyeken 2050-re élhetetlenné válhat a világ.

Ha pedig minden így megy tovább, akkor Brazília egyes régiói és Kína fejlett keleti tartományai is veszélybe kerülhetnek 2070 táján.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version