fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Nincs tolongás a címzetes ezredes és alezredes rendfokozatokért

- Advertisement -

Egyelőre kudarc a kormányzat unortodox kezdeményezése a Magyar Honvédség közösségi finanszírozására: senki sem jelentkezett a pénzért kínált címzetes rangokért – írja a HVG.

A miniszter címzetes ezredes és alezredes rendfokozatot adományozhat “a Honvédség társadalmi megítélésének növelését előmozdító azon személy részére, aki egyedi megállapodásban honvédelmi célra vagyoni vagy nem vagyoni hozzájárulást teljesít” – áll a jogszabályban, ami júliusban lépett hatályba, és ami szerint lényegében pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért bárki különleges katonai rendfokozatot kaphat.

A HVG közérdekű adatigényléssel fordult a témában a Honvédelmi Minisztériumhoz, amiből kiderült, hogy eddig senki nem kapott címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot a honvédségnél pénzadományért cserébe Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztertől.

„Eddig nem került sor ilyen rendfokozat adományozására, továbbá jelenleg sincs folyamatban ilyen adományozási eljárás” – áll a tárca válaszában, vagyis nem álltak sorba a pénzükért rangra vágyók, ami annak a jele, hogy aligha egy már létező társadalmi igény hívta életre ezt a törvénymódosítást.

Hasonló cikkünk:  A kórházak adósságát idén már kétszer is rendezték, őszre mégis újabb rekordtartozás jöhet össze

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár a DK-s Vadai Ágnes kérdésére idén tavasszal azt válaszolta, hogy bevezetésük “célja a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának további erősítése.” Azonban a címzetes ezredesi vagy alezredesi rang valójában nem “igazi” katonai rendfokozat, az ilyennel rendelkezők “nem minősülnek katonának”, és nem is tartoznak majd a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá – ez magyarázat lehet az érdektelenségre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...