fbpx
11.3 C
Kecskemét
2024. szeptember 14., szombat

FRISS HÍREK

Olajos víz jön a kútból a Petőfivárosban – egy 24 évvel ezelőtti talajszennyeződés lehet az oka – videóval

- Advertisement -

Elterjedt egy videó a közösségi médiában, amelyet állítólag a napokban Kecskeméten, a Petőfivárosban rögzítettek, és az látható, hogy az egyik kertben fekete víz folyik a slagból. Beszéltünk a videót készítő férfival, aki elmondta, rendszeresen tapasztalják rokona petőfivárosi házánál, hogy olajos víz jön a kútból, ami szerinte egy csaknem huszonöt évvel ezelőtti, az Izsáki úti benzinkútnál történt talajszennyeződésnek tulajdonítható. Utánajártunk az ügynek.

A megdöbbentő videót pár napja tette közzé a kecskeméti férfi. Jól látható rajta, hogy a slagból fekete víz folyik a vödörbe, helyszínként a Petőfivárost nevezik meg.

„A találgatások miatt tisztáznám a problémát! Ez tényleg olaj gyerekek! Éveken keresztül lyukas tartállyal üzemelt az Agip kút a Kullai köz elején! A MOL észrevette a problémát és ha emlékeztek rá tartályt cseréltek! De az évek alatt felhalmozott olajos talajszennyeződéssel nem tudtak mit kezdeni! Magyarul a kút legalább 2 kmes hatósugarában évekre leszennyezték a talajt ez a helyzet!” – írta a férfi a Facebook-oldalán a videóhoz, amit több mint hatvanan megosztottak és 22 ezer megtekintésnél jár.

Megkerestük a férfit, Imrét, aki elmondta, hogy a felvétel egyik rokona Csabagyöngye utcai házánál készült, de azt nem szeretnék, ha mi is kimennénk videózni. Annyit megtudtunk tőle, hogy rendszeresen észlelik a problémát, a felvétel készítésekor 9 méteren volt a szívószál, de már 6 méteren is tapasztalták, hogy olajos víz jött fel. Egy idő után a víz kitisztul, de nagyon aggasztónak tartják a szennyeződést.

Hozzátette, korábban már a Csabagyöngye utcában is le akarták záratni emiatt a fúrt kutakat, de a lakosság kérésére ez végül nem történt meg. Az ott élők azért nem akarták ezt, mert akkor nem tudtak volna locsolni. Most is többen attól tartanak, hogy megszüntetik az itt lévő kutakat. Persze azzal is tisztában vannak, hogy szennyezett vízzel nem egészséges és célszerű öntözni, meglehet, a kertben lévő növények kiszáradása is erre vezethető vissza.

Forrás: képernyőfotó, Facebook

„Keresztapám először úgy vette észre a dolgot, hogy feltöltötte a halastavát vízzel, majd a halak kipusztultak, a tó tetején pedig vastag rétegben állt a fekete olaj” – mondta Imre.

„A videómat látva sokan hozzászóltak, hogy biztos beomlott a kút. Hát én rengeteg fúrt kutat láttam már, és ez nem tőzeg, ahogy hozzáérek, egyszerűen befogja a kezemet és nyálkás a víz. Amikor felszedtem a régi szívószálat, a lábszelep állt az olajban” – tette hozzá.

A férfi úgy véli, mindez egy régebbi szennyezés miatt lehet, amikor az Izsáki úton lévő benzinkút egyik lyukas tartályából a talajba szivárgott az üzemanyag. Korábban emiatt az Énekes utcában már lezártak fúrt kutakat. Imre attól tart, a kút 2–3 kilométeres környezetében még unokáink idején is tapasztalni fogják a talajszennyezést (rokona háza légvonalban körülbelül 300 méterre van a benzinkúttól, amely korábban az Agipé volt, jelenleg pedig a Molé, amely cég – Imre információi szerint – a közelmúltban kicserélte a tartályt).

Huszonnégy éve, 2000-ben benzinszag terjengett a Petőfivárosban

Imre minden valószínűség szerint a 2000 januárjában kiderült súlyos talajszennyezésre utalhatott, amelyet azóta sem számoltak fel.

Mint utánanéztünk, a Petőfi Népe 2000. január 19-én arról adott hírt, hogy „hetek óta üzemanyagszag terjeng Kecskemét egyik kertvárosában. A Petőfivárosban élők szerint a benzingőz a szennyvízcsatornából jön”.

Petőfi Népe, 2000. január 19.

„Az aknákban egyébként jól látható, hogy a szennyvíz tetején úszik az üzemanyag. A csatornából vett minta teteje ráadásul gyufával lángra lobbantható. A lakásokat a fürdőkád és a mosogató lefolyóján keresztül árasztja el a szag. Mintegy 80-100 otthont érint a kellemetlen ügy. Az ott élők a közeli Izsáki úti benzinkutat okolják a bűzért. Véleményük szerint az üzemanyag beszivárgott a talajba, ahonnan a most megemelkedett talajvízzel bekerült az ő szennyvízrendszerükbe” – állt a cikkben, amelyből az is kiderült, hogy benzinkútnak a megelőző húsz évben három tulajdonosa volt, az ominózus esetnél éppen az Agiphoz tartozott.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Mol: folyamatosan kitermelik és tisztítják a talajvizet az Izsáki úti benzinkút körül

2000. január 20-án, csütörtökön címlapján arról adott hírt a megyei napilap a megyei katasztrófavédelmi parancsnok nyilatkozata alapján, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély.

„Az aknában lévő víz tetején úszó benzin ugyanis könnyen lángra lobbant még az elmúlt napokban. Ma már nem kell attól félni, hogy berobbanhat. A csatornákat folyamatosan szellőztetik. A visszaduzzasztásnak köszönhetően a robbanásveszély lehetősége a nullára csökkent.” Ennek ellenére harmadfokú kárelhárítási készültséget rendeltek el, és a környezetvédelmi hatóság vizsgálta a szennyezés okát. Egy vállalkozót bíztak meg a csatornába, illetve a talajvízbe került benzin eltávolításával.

Petőfi Népe, 2000. január 20.

„A szennyezés százméteres sugarú körben, mintegy ötven centiméter széles vastagságban tapasztalható. A keletkezés körülményeit és időpontját még nem tudták megállapítani, de annyi már bizonyos, hogy régen történt. Vélhetően a benzinkút egyik régebbi tulajdonosának az idejében” – mondta a napilapnak a Petőfiváros akkori önkormányzati képviselője, Hertelendy László.

Rákövetkező napon kiderült, hogy benzinkút tovább üzemelhet, mert a tartályok nem szivárognak.

„Régebbi szennyeződésről lehet szó, amely hosszú évek óta a talaj mélyén szunnyadt. Az elmúlt időszak esőzései miatt megemelkedett talajvíz hozta a benzint a felszín közelébe. A kutat három éve üzemeltető Agip ennek ellenére felvállalta, hogy állja a víz benzinmentesítésének költségeit” – adta hírül a Petőfi Népe.

A megyei napilap helyszíni riportban is beszámolt az esetről. Nyilatkozott a lapnak egy Énekes utcai lakos, aki elmondta, hogy öt éve, azaz 1995-ben „volt először egy erőteljes benzingőzbetörés a házukba. Akkor felhívta a tűzoltókat, akik kijöttek és megállapították, hogy a szag a csatornából jön. De mivel nem égett, nem történt beavatkozás. (…) A mostani bűz december 22-én kezdődött. De ez nem akart elmúlni. Ráadásul a Bács-víz Rt. emberei karácsonykor és újévkor is a vízaknákat tisztították, de nem találták a benzinszag okát. Akkor már mindenki bevallotta a környéken, hogy nagy baj van. Pedig a héten bebizonyosodott, hogy három nap elég volt ahhoz, hogy megtalálják a szivárgás okát.”

Petőfi Népe, 2000. január 22.

2000. január 25-én pedig az volt a hír, hogy a kármentesítéssel megbízott cég, a Biopetrol Kft. szakemberei megkezdték az Agip benzinkútnál a munkát, három csőkutat telepítettek, melyekkel több hónapig szivattyúzzák majd a benzines talajvizet.

Petőfi Népe, 2000. január 25.

Ezután a téma lekerült a címoldalról.

A talajszennyezés ártalmatlanítása Kecskemét 2020-25-ös környezetvédelmi programja szerint folyamatban van.

Egy, a neten fellelt hirdetmény szerint a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal a Kecskemét, Izsáki út 67. szám (12458/10 hrsz.) alatti MOL üzemanyag-töltőállomás környezetében feltárt felszín alatti szénhidrogén szennyezés miatt 2022-ben határozatot adott ki kármentesítési státuszjelentés, tényfeltárási és kárenyhítési programterv tárgyában.

Megkerestük az ügyben a kormányhivatal környezetvédelmi, valamint agrárügyi főosztályát és a MOL-t is, a következő kérdéseket küldtük el:

  • Jelenleg mit lehet tudni az Izsáki úti – most már MOL – üzemanyagtöltő állomás körüli felszín alatti szénhidrogén-szennyezésről?
  • Lakosságra nézve milyen veszélyeket rejt magában?
  • Locsolásra/fogyasztásra alkalmas-e a benzinkút környezetében a felszín alatti víz?
  • A talajszennyeződés mekkora kiterjedésű, mely utcákat érinti?
  • Milyen talajmélységben tapasztalható?
  • Milyen időközönként és módszerrel van ellenőrizve?
  • Milyen mértékben szennyezi a felszín alatti vizeket?
  • Milyen módszerrel zajlik az ártalmatlanítás? Meddig kell ezt folytatni?
  • A talajszennyezésre tekintettel a fúrt kutak használata van-e korlátozva a benzinkút környezetében, és ha igen, mely utcákban?
  • A MOL Kiskereskedelmi Ingatlan Kft. miért kívánja módosítani a monitoringrendet?

Ha kapunk válaszokat, visszatérünk a témára.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az időjárás miatt elmarad a pénteki ByeAlex koncert Kecskeméten

Az Ápoló Klub és ByeAlex is arról tájékoztatta a nyilvánosságot a Facebookon szeptember 13-án pénteken, hogy elmarad az esti...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...