fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Political Capital: a nagyvárosokban jelentősen visszaesett a Fidesz támogatása

- Advertisement -

Az utóbbi hat évben tartott választások eredményeiből arra jutott a Political Capital elemzése, hogy 2022 óta a megyei nagyvárosokban jelentősen visszaesett a Fidesz támogatása.

Az öt évvel korábbihoz képest 7,5 százalékpontos relatív szavazatvesztés történt, leginkább a megyei jogú városokban és a 20 ezres lélekszám feletti egyéb városokban csökkent a kormánypárt támogatottsága, emellet főleg a községekben tudta növelni a szavazótáborát.

A Political Capital szerint 2022-höz képest 16,25 százalékkal csökkent a részvétel a 2024-es EP-választásra, a Fidesz szavazóinak száma pedig 29,1 százalékkal esett vissza. Az elemzés rámutat, hogy ezt nem lehet kizárólag azzal magyarázni, hogy az EP-választás kevesebb szavazót mozgat meg.

Orbán Viktor a kampányban hangsúlyozta, most csak a meglévő szavazóikra koncentrálnak, mégis sikerült a Fidesznek a 2022-es választásokhoz képest az ideire 465 településen új szavazókat szereznie. Ez nagyrészt kisközségekre vonatkozik, nagyobb arányban Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Hasonló cikkünk:  A kórházak adósságát idén már kétszer is rendezték, őszre mégis újabb rekordtartozás jöhet össze

A kormánypárt gyengülését jól mutatja a nagyvárosokban elvesztett szavazók mellett például a Hajdúszoboszlón, Szigetszentmiklóson, Balatonfüreden mért számok, ezeken a helyeken 40-50 százalékkal esett vissza a szavazótáboruk.

A szavazatszámok tekintetében 18 megyeszékhelyből 15-ben legalább 5000-rel csökkent a Fidesz-szavazók száma. A Fidesz bástyának tartott Debrecenben jelentősen csökkent a számuk, két év alatt több mint 22 ezerrel lettek kevesebben. Az elemzés szerint hasonló a helyzet Miskolcon, Nyíregyházán, Kecskeméten és Győrben is.

A Political Capital elemzéséből kiderül, hogy amíg 2018-ról 2022-re lényegében mindenhol tudott a Fidesz erősödni, addig 2019-ről 2024-re mindenhol leszálló ágba került. Az idei választásra mind a 25 megyei jogú városban jelentős csökkenést könyvelhetett el a párt.

Metódus: a kutatóintézet az utóbbi hat év alapján vizsgálta a kormánypárt népszerűségét: így a 2024-es EP-választás eredményeit viszonyították a 2022-es országgyűlési, a 2019-es EP-, és a 2018-as országgyűlési választás eredményeihez.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...