Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Rétvári szerint sikeres az államosított lombikprogram, de sehol nincsenek az ígért kisbabák

- Advertisement -

2018 előtt évente átlagosan 5000-5700 nő jutott hozzá a meddőségi kezelésekhez, ez a szám az államosítás után 10 ezerre nőtt. A kezeléseknek köszönhetően 2018 előtt 1400-1450 gyerek született, tavaly már több, mint 2300 – mondta Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. „Hazugság” – reagált erre a Népszava egyik, a neve elhallgatását kérő szakmai forrása.

Rétvári Komjáthi Imre szocialista képviselő írásbeli kérdésére válaszolt. A kérdés aktualitását az adta, hogy évekkel ezelőtt Európa élmezőnyéhez tartozott a hazai meddőségi szektor, idén viszont egyetlen magyar intézmény sem került fel a legjobb európai meddőségi klinikák listájára. Emellett egymásnak ellentmondó számokat közöl a központosított lombikkezelések eredményéről az Orbán-kormány.

Komjáthi arra várt választ, hogy miként akarja visszaállítani a kabinet a hazai lombikszektor európai hírnevét; mit tesz annak érdekében, hogy a magyar párok ne külföldi, hanem újra a hazai intézményekbe fektessék bizalmukat; milyen betegbiztonsági kérdéseket vet fel a színvonal csökkenése és hogyan orvosolják mindezt; illetve, hogy miután az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a meddőségi klinikák indokolatlan államosítása miatt, erre mit válaszolt a kormány, és nem gondolja-e, hogy itt volna az ideje a magánszektor újraindításának – egyetlen kérdésre sem kapott érdemi választ, de amit válaszként kapott, az a tervekkel, és az év elején közölt adatokkal sincsenek szinkronban.

A Népszava forrása szerint lehetetlen az a Rétvári által említett adat, hogy megduplázták a lombikbébi-kezelések számát az államosított intézetekben, mert a meddőségi intézmények államosítása után semmilyen kapacitásbővítés nem történt, nincs orvos- továbbképzés és utánpótlás nevelés. A forrás megjegyezte, kizárt, hogy a már korábban csúcsra járatott magánintézetekben az államosítást követően most dupla annyi beteget lássanak el.

Közismert a forrás szerint szakmán belül, hogy sok meddő pár jár külföldi kezelésre, például Csehországba azért, mert ott nem hitegetik őket fölöslegesen, ott az a gyakorlat, hogy a 20-as éveikben járó lányoktól levett petesejtet termékenyítenek meg és ültetik be. Ezzel a módszerrel akár 50-60 százalékos eredmény is elérhető. Ezzel szemben Magyarországon a 40-45 év közötti nőkön is elvégzik a finanszírozott beavatkozásokat, miközben ezek közel sem hoznak olyan eredményt lombikmódszerrel, mint a 40 év alatti korosztályban.

Kaáli Nagy Géza professzor, a szintén államosított Kaáli Intézet alapítója nyílt levélben hívta fel Rétvári Bence figyelmét a hazai problémákra. Az állami ellátás mellett voltak magánkézben jól működő intézmények, amiket 2020-ban államosított a kormány, és egységes meddőséggel foglalkozó ellátórendszert hozott létre. A meddőségi kivizsgálást ingyenessé tették, a gyógyszerek 100 százalékos támogatást kaptak.

Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász lett az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül létrejött Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője, aki egyébként Novák Katalin korábbi államfő sógornője. Novák Katalin volt az, aki akkor még családügyi miniszterként 2019 decemberében egy sajtótájékoztatón bejelentette: az államosítástól a kormány 4000 lombikbébi világra jöttét várja évente.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version