fbpx
13 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Válasz Online: Határon túli egyéni választókerületek létrehozásán gondolkodik a Fidesz

- Advertisement -

Magyar Péter beszélt először arról július közepén, hogy a kormány határon túli egyéni választókerületeket hozna létre. A Válasz Online értesülése szerint valóban komolyan vizsgálják ezt a tervet, amivel a Fidesz akkor is biztosítani tudná fölényét az országgyűlési választásokon, ha Magyarországon gyengébben szerepelnének.

Magyar hét egyéni választókörzet kialakításáról beszélt, amivel megszűnne az a bizonytalanság, ami a listára leadott levélszavazatokat jellemezte eddig. Egy új rendszerben ha körülbelül 70 ezer határon túlira jutna egy képviselő – mint ahogy ez Magyarországon szokott lenni -, akkor nem egy-két, hanem nagyjából hét mandátum múlna rajtuk. 

Így a már amúgy is súlyosan aránytalan választási rendszerben akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a Fidesz-KDNP.

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány egyre jobban eladósítja az országot Kína felé

2014-óta szavazhatnak a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárok, azóta több mint 90 százalékuk minden alkalommal a Fideszre voksolt. A szavazatok döntő része a szomszédos országokban élő magyar kisebbségektől érkezett, elenyésző a világ más pontjain leadott voksok száma.

A Válasz Online információi szerint a franciaországi minta átültetését vizsgálják a kormánypárt körüli szakértők. A nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből. Tehát a képviselői helyek 1,9 százalékáról dönthetnek, mialatt a választókorú népesség közel 3,6 százalékát teszik ki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...