Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Vergődik a magyar akkugyártás, jelentősen visszaesett a termelés

- Advertisement -

31 százalékkal csökkent az akkugyártás júniusban, a járműgyártás 12 százalékkal zsugorodott, az ipar pedig összességében 3,7 százalékkal esett. A feldolgozóipar rendelésállománya június végén 28 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban – írja a HVG.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, így a 28 százalékot képviselő járműgyártás volumene 11,8 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,6 százalékkal, a villamos berendezések gyártása 23 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,3 százalékkal, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 2,8, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása pedig 7,3 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakához képest.

A villamos berendezések gyártásán belül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 31, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 22 százalékkal csökkent. Az akkugyártás egyébként egy hajszállal jobb eredményt produkált júniusban, mint a megelőző hónapban.

A tartósan rossz teljesítmény azt mutatja, hogy komoly, rendszerszintű a probléma. Az ok – ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium minden esetben siet rámutatni – a külpiacok, elsősorban Németország gyengélkedése.

A HVG szerint a magyar ipar jövője nem tűnik valami ígéretesnek, ezen belül is az akkugyártás (és a járműipar) vergődését látva a minisztériumnak lehet érdemes lenne felülvizsgálnia azt a gazdaságfejlesztési stratégiát, amely teljes egészében az akkugyártást állítja középpontba.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version