Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

2025-től nagy segítséget adhatna a kormány a kisvállalkozásoknak, amennyiben van erre akarat

- Advertisement -

Magyarországon jelenleg 12 millió forintig biztosítja a kormány az áfamentességet a kis- és közepes vállalkozásoknak. 2025-től azonban életbe lép az EU új szabályozása, ami a kisvállalkozók jelentős részét megsegíti, amennyiben a magyar kormány él ezzel a lehetőséggel – írja a Telex.

A tagállamok maguk dönthetik el, hogy milyen mértékű általános forgalmi adót alkalmaznak, így lehet az, hogy amíg Magyarországon 27 százalékos az áfa, addig Luxemburgban csak 17 százalék. Szintén tagállami hatáskör, hogy a kisvállalkozásokat milyen mértékben segítik az áfamentességgel, vagyis mekkora bevételig teszik lehetővé, hogy egy vállalkozásnak ne kelljen adóznia az értékesített termékei, nyújtott szolgáltatása után.

Az áfaszabályozás viszont uniós szinten harmonizált, így az is egységes, hogy legfeljebb mekkora bevételig nyújthatnak kedvezményt az államok. Magyarország esetében jelenleg ez 18 millió forintos éves árbevételt jelent, de a magyar áfatörvény ennél alacsonyabb, 12 millió forintos bevételi értékhatárt ír elő.

Két fontos ponton is megváltozik 2025 januárjától ez a szabályozás: az unió által megengedett bevételi határ megemelkedik, 35 ezer helyett 85 ezer euró bevételig, illetve eddig egy cég csak a saját országában kérhetett áfamentességet, mostantól bármelyik uniós tagállamba bejegyzett cég folyamodhat ezért másik országban is.

Amennyiben tehát a kormány átvezetné az új 85 ezer eurós felső határt, a vállalkozások jóval nagyobb köre élhetne az áfamentességgel, hiszen a 12 millió forint helyett mai árfolyamon több mint 33,5 millió forintos éves árbevételig élhetnének ezzel a cégek. Emellett olyan magyar vállalkozások is kérhetnék az áfamentességet, amelyeknek nem, vagy nem csak Magyarországról van bevételük.

A magyar Országgyűlés hasonlóan minden más tagállam törvényhozásához, már megszavazta az uniós változást, viszont kérdés, hogy a kormány a megemelt árbevételi határt is átülteti-e a gyakorlatba. Sem a kormány, sem a Pénzügyminisztérium nem nyilatkozott még erről. Ősszel a minisztériumnak be kell nyújtania a 2025-ös adótörvény-változásokat, így ha előbb nem, de ekkor kiderül majd, hogy szerepel-e ebben a 85 ezer eurós új alanyi adómentességi határ.

A kormány az áfabevételeket helyezte az adórendszer középpontjába, és amíg Európa legalacsonyabb vállalati adószintjével büszkélkedik és a személyi jövedelemadóban is előszeretettel osztogat kedvezményeket különböző választói csoportoknak, az áfa szintje Magyarországon a legmagasabb az EU-ban. Így kérdés, hogy a kormány szeretné-e jelentősen kiterjeszteni azoknak a kisvállalkozásoknak a körét, amelyeknek nem kell áfát fizetniük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version