fbpx
13 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

- Advertisement -

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult kivizsgálás és eljárás, amiről a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye adott tájékoztatást a Pesti Srácoknak. A Kecskeméten szolgáló katolikus pap ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, a félegyházi plébános pedig már letartóztatásban van, aki az elmúlt másfél évben, amióta börtönben van, már két alkalommal kísérelt meg öngyilkosságot. Bábel Balázs érsek mindkettőjüket azonnali hatállyal felfüggesztette és az ügyükben átfogó vizsgálatot rendelt el. 

A kormánypárti lap információi szerint egy több évvel ezelőtti, Zala megyei vallási közösségben elkövetett rendkívül súlyos szexuális abúzus miatt bukott le Róbert atya. A nevezett közösség egyfajta kommunaként működik, ahol nem csak egyházi személyek, tehát papok és apácák, hanem olyan világi személyek is élnek a családjukkal, akik Isten szolgálatába kívánják ajánlani életüket. A közösségben élő egyik család gyermeke csupán 9 éves volt, amikor a gyanú szerint behálózta az atya. Mivel a rendkívül nyájas természetű pap köztiszteletben állt a településen, a szülők örömmel vették, hogy többet foglalkozik a gyermekükkel, még utazásaira is magával viszi. A lap információja szerint a cselekmények hosszú éveken át tartottak és a most már fiatal felnőtt korban lévő fiú csak néhány hónapja fakadt ki terapeutájának. Ezt követően szerzett információt az érintett egyházi közösség egyik tagja, aki a vádakról azonnal jelzéssel élt az egyházmegye vezetése felé.

Róbert atyát sokán ismerik, főleg a kecskeméti Szentcsalád-plébániáról, egy vele készült korábbi interjú már nem elérhető a széchenyivárosi plébánia oldalán.

R. Gábor plébános felfüggesztéséről már tavaly márciusban adott ki közleményta Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. Most kiderült azonban az is, hogy Ferenc pápa már kizárta a papi rendből, ami a legsúlyosabb egyházi büntetés. A rendőrségi nyomozás után az ügyészség 8 év letöltendő börtönt kért a volt félegyházi plébánosra, akinek két áldozata is kiskorú. Emellett eltiltanák a fiatalkorúakkal való foglalkozástól R. Gábort. Az ajánlatot a laicizált pap elutasította, az előkészítő ülésen tagadta a vádakat, így akár magasabb büntetést is kaphat.

Hasonló cikkünk:  Már csak az előre, írásban megküldött kérdéseket lehet feltenni a közmeghallgatáson

Mivel az elmúlt években világszerte számos olyan esetre derült fény, amelyek során katolikus papok gyermekeket molesztáltak, ezért Ferenc pápa évekkel ezelőtt ígéretet tett arra, hogy az egyház a továbbiakban nem huny szemet a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények fölött. A kánonjog 2021-es vatikáni módosítása a korábbinál sokkal súlyosabb szankciókat tartalmaz a szexuális visszaélések visszaszorítására, amelyek átfogóbb és komolyabb vizsgálatokat tesznek lehetővé. A Kalocsai-Kecskeméti Egyházmegye is több áldozatvédelmi  intézkedést tett a közelmúltban. Többek között már 2019-ben létrehoztak egy, a visszaélések bejelentésére szolgáló közvetlen vonalat.

Bese Gergő atya ügye más, a dunavecsei plébános kettős életet élt

Ugyanazon érsekség harmadik papjáról, a kormányt nyíltan támogató Bese Gergőről már a Válasz Online jelentette meg, hogy létezik egy akta, amely szerint a plébános melegpartikon vett részt, és tartós kapcsolatai voltak férfiakkal. Az Orbán Viktor miniszterelnök irodája, valamint a fideszes Megafon és a Pesti Srácok szerkesztőségét is megszentelő dunavecsei katolikus plébánossal szemben kiskorúval szembeni visszaélés nem merült fel. A kalocsa-kecskeméti érsek, Bábel Balázs a lapnak megerősítette, Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól. Bese Gergő az egyház és a közélet határvidékén mozgott – írja a Válasz Online, hiszen mint köztudott, politikai zászlóvivője a Fidesznek, emellett büszke békemenetelő, aki megjelent a kormánypárti eredményvárókon és Orbán Viktor évértékelőjén is – minden esetben szigorúan reverendában.

A teljes cikkek itt olvashatók el: Két pedofil pap akadt fenn az egyházi gyermekvédelmi jelzőrendszeren és „Szájer-ügy” a NER sztárpapja körül – az egyház kemény lépésre készül

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...