fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Az NVI javaslatott tett a választókerületek átalakítására, ami a Fidesznek kedvezne

- Advertisement -

Dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke olyan módosítási javaslatokkal állt elő a szeptember 4-i beszámolójában, amely úgy alakítana át választókerületeket, amelyek a Fidesz érdekeinek felelne meg.

javaslat alapján a fővárostól két választókerületet elvennének, amik a Pest vármegyei kerületi rendszerhez kerülnének, ugyanakkor a rendkívül aránytalan Somogy és Tolna vármegyéhez nem nyúlnának.

A javaslattal több probléma is van, az egyik, hogy Pest vármegye népesedési trendje alapján nem kettő, hanem három plusz kerületre lenne szükség. Négy év alatt 5,32 százalékkal haladta meg az országos átlagot a területi egység népességbővülése, vagyis ennyivel módosulnak átlagosan a vármegyében található kerületek eltérései minden két országgyűlési választás között.

Probléma az is, hogy mindkét kerületet Budapesttől vonná el, annak ellenére, hogy ezt semmi nem indokolja. A Választási Földrajz is élt egy javaslattal, annak alapján is csökkenne eggyel a fővárosi választókerületek száma, de ezzel az átlagos eltérés 2,4 százalékos lenne, a kettő esetén viszont már 8,8 százalék, amely így aránytalanabb helyzetet teremtene.

Csökkenne a Fidesz számára kedvezőtlen terepnek számító Budapest egyéni képviselete ezzel a lépéssel, viszont javítaná a kormánypárt egyéni mandátum-szerző képességét 2026-ban.

Hasonló cikkünk:  Jelentősen nőtt nyáron a Kecskeméten töltött nemzetközi vendégéjszakák száma

Pest vármegyéhez sokkal inkább Tolna és Somogy vármegyéktől lehetne átcsoportosítani, mert így hosszabb távon is jóval arányosabb képviselet jönne létre, hiszen mindkét vármegyében csökken a népesség. Az NVI elnök érverése szerint Tolna vármegyében „a jelenlegi 3 országgyűlési egyéni választókerület számának csökkentésével egyelőre nem teljesíthetőek a jogszabályi követelmények, ugyanis ahhoz a kötelezően figyelembe veendő 2022-es választópolgárszám túl magas.” Ez viszont 2026-ra már nem lesz igaz.

Somogy vármegyében már a 2022-es adatok alapján is kialakítható a három kerület. A közös ebben a két vármegyében, hogy a kormánypártok 60, illetve 55 százalék feletti eredményt értek el 2022-ben, így a Fidesznek nem érdeke az, hogy ezekben csökkenjen az egyéni képviselők száma.

Nagy Attila javaslata minden elemében a kormánypártok érdekeinek megfelelő módosításokat tartalmaz, ugyanis olyan területek kerületszámának a csökkentése marad el, amelyek szakmailag indokoltak lennének, de a Fidesz magas támogatottságával jellemezhetők, míg az ellenzék erősségének számító fővárosban mérséklődne jelentősen az egyéni képviselet, és fordítva.

Úgy tűnik továbbra sem tud a hatalmi elit elszakadni attól a gyakorlattól, hogy a választási rendszer elemeit valamely politikai érdeknek megfelelően alakítsa.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...