Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Az Orbán-kormány nem hajlandó kifizetni a gigabírságot, megérkezett a második fizetési felszólítás

- Advertisement -

Az első határidő lejárt, és Magyarország nem fizette be az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós bírságot. Az Európai Bizottság második fizetési felszólítást küldött, miközben napi 1 millió euróval növekszik a bírság, amit végül a Magyarországnak járó támogatásokból vonhatnak le.

Magyarország az indoklás szerint azért nem fizeti meg a bírságot, mert az Európai Unió tartozik 2 milliárd euró hozzájárulással a határ védelméhez. Amennyiben az új határidőig, szeptember 17-ig nem utalja át a magyar kormány az átalányösszeget, az Európai Bizottság úgynevezett „beszámítási eljárást” indít, és a 200 millió eurót levonja Magyarországnak az uniós költségvetésből juttatott részéből.

„Itt nincs mozgástér. Követnünk kell az alkalmazandó eljárásokat” – mondta hétfőn a Bizottság szóvivője.

2020 decemberében indult a vita, amikor az Európai Bíróság egy ítéletében megállapította; Magyarország „példátlan és kivételesen súlyos uniós jogsértést” követett el, mivel az ország régóta korlátozza a menedékjogot. A bíróság kimondta, hogy a nemzetközi védelmet kérők számára a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférést korlátozta Magyarország, és ezzel „gyakorlatilag lehetetlenné” tette a kérelmek benyújtását.

A magyar hatóságokat azért marasztalták el, mert jogellenesen, fogvatartásszerű körülmények között, úgynevezett (azóta bezárt) „tranzitzónákban” tartották fogva a menedékkérőket, és megsértették a fellebbezéshez való jogukat. Az Orbán-kormányzat vitatta a vádakat azzal az érvvel, hogy az egész EU-ra kiterjedő migrációs nyomás indokolta az eltéréseket, de ezt az érvet a bíróság nem fogadta el.

A bírák szerint Magyarország magatartása „komoly veszélyt jelent az uniós jog egységére, ami rendkívül súlyos hatással van mind a magánérdekekre – különösen a menedékkérők érdekeire – mind a közérdekre.” Így született meg a gigabírság, amit tulajdonképpen nem lesz nehéz behajtani.

Ha a második, 15 napos határidőt sem tartja be Magyarország, a Bizottság elindítja a „beszámítási eljárást”, és „azonosítja a Magyarország felé az uniós költségvetésből esedékes kifizetéseket, és ebből levonjuk az érintett összeget” – mondta el egy szóvivő.

A napi 1 millió eurós bírságot külön vizsgálja a végrehajtó testület, a magyar kormánynak szeptember 31-ig kell magyarázatot adnia arra, hogy milyen intézkedéseket vezetett be – ha egyáltalán bevezetett – a menedékjog korlátozásának feloldására.

„E válasz tartalmától függően folytatjuk vagy nem folytatjuk a napi 1 millió eurós bírságra vonatkozó fizetési felszólítást” – tette hozzá a szóvivő.

„Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapja őket. Mi mindenkinek egyirányú jegyet adunk, ha az EU lehetetlenné teszi a migráció megállítását a külső határon” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó betartani az Európai Bíróság ítéletét.

Az Orbán-kormány nem valószínű, hogy egyhamar engedni fog – sőt, úgy tűnik, hogy több mint hajlandó arra, hogy a kérdésből teljes körű politikai leszámolás legyen.

 

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version