Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Ettől a tanévtől már csak a Pannónia programmal tanulhatnak külföldön az alapítványi egyetemek hallgatói

- Advertisement -

Az Európai Bizottság kizárta az Erasmus és a Horizont programból az alapítványokba kiszervezett egyetemeket, ezek a programok pedig idén szeptembertől ténylegesen meg is szűntek az érintett egyetemek hallgatói számára – mondta  Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője az RTL Híradónak.

Az Orbán-kormány ennek fényében létrehozott egy saját verziót, az úgynevezett Pannónia programot, így a diákok ezzel a programmal tudnak külföldön részképzést teljesíteni kevesebb lehetőséggel, viszont az ösztöndíj akár magasabb is lehet.

Fehér Péter, a Corvinus Egyetem nemzetközi partnerkapcsolatokért felelős illetékese szerint szeretnék újból megkötni az egyetemközi szerződéseket, most már ugyanis csak Pannónia ösztöndíjjal lehet utazni – ennek keretében ebben a tanévben az egyetem csaknem 700 hallgatója tanul külföldön.

Fehér elmondta, hogy a korábbi partnerek 60 százaléka rugalmasan alkalmazkodott az új helyzethez, 20 százalékát kicsit győzködni kellett, és ha más formában is, de velük is sikerül a megegyezés. A maradék 20 százalékkal viszont továbbra is tárgyalni kell.

Az RTL beszélt a miskolci és a soproni egyetemekkel is, akik megerősítették, hogy szeptembertől az Erasmus már nem, csak a Pannónia ösztöndíj elérhető. Az Orbán-kormány részéről Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter Brüsszelben követelte, hogy oldják fel a kizárást. Azt is mondta, ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjanak megoldást.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version