Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Lesifotó: a kecskeméti reptéren forgathatnak jeleneteket az afganisztáni katonai mentőakcióról szóló filmhez

- Advertisement -

Minden valószínűség szerint a Kabul művelet című, egy afganisztáni magyar katonai mentőakcióról szóló, 2,8 milliárd forintos állami támogatásból készülő akciófilm-filmdráma forgatásának ad helyszínt a napokban a kecskeméti repülőbázis.

„Szállt a füst vagy működ, sejtelmes holdfény-effektussal ki volt világítva a terület a magasból egy daruval. Teljesen olyan volt, mint egy filmforgatás. Jól nézett ki” – számolt be az elmúlt napokban esett élményeiről egy olvasónk, aki egyik este a kutyáját a reptér mellett sétáltatva a hátsó kapunál figyelt fel az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál zajló eseményekre. Mint mondta, sok repülőgépet – közöttük Antonov An-26-osokat – népszerű becenevükön Ancsákat -, valamint páncélozott katonai járműveket látott.

An-26-osok / Fotó: Hraskó István

Fülese nyomán igyekeztünk utánajárni, miről is lehet szó. Több egymástól független, a repülőbázis életét jól ismerő forrástól – köztük katonáktól is – azt az információt kaptuk, hogy olvasónk jól tippelhetett, valóban filmforgatás állhat a háttérben, mégpedig a Kabul művelet című alkotáshoz vehetnek fel jeleneteket.

A Dyga Zsombor rendezésében, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával készülő, fikciós elemekkel átszőtt akciófilm a Nemzeti Filmintézet (NFI) honlapja szerint „a hősiesen helytálló magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból, a NATO-erők kivonulása közepette”. Közölték azt is, hogy a 47 napos forgatás fő helyszínei között szerepel a kecskeméti katonai repülőtér, a honvédségi területen lévő újdörögdi romváros, a fóti homokbánya, a zsámbéki kőbánya, a Központi BM Kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem.

A 24.hu azt írta, a filmnek az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg, emellett egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint támogatásban is részesül a projekt, a harminc százalékos adókedvezménnyel együtt 3,5 milliárd fölé nőhet a közvetett támogatás teljes összege. A Kabul művelet előreláthatóan 2025 őszén kerül a magyar mozikba.

An-26-os, L-29-es és Sz-22-es

És hogy forrásaink információi mellett mi erősítheti meg, hogy éppen ehhez a filmhez vesznek fel jeleneteket most a kecskeméti reptéren?

Egyrészt az, hogy a reptér hátsó bejárata mellett több törött, kiégett autóroncsot láttunk – filmkelléknek is beillettek. De leginkább az, hogy az Ancsák, L-39 Albatrosok, Szu-22-esek mellett több homokszínű Humvee-t is észrevettünk a hátsó bejárattól pár száz méterre. Ilyen páncélozott terepjárókat is használtak a magyar katonák az összesen 18 évig tartó afganisztáni misszióban (a Humvee a járművek közkeletű-közkedvelt neve katonai berkekben; hivatalosan High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle-nak, azazz HMMWV-nek nevezik őket, az angol kifejezés magyarul: nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű).

Kérdés, a többi katonai járműnek is jut-e szerep a filmben – vagy esetleg egy másikban. Az biztos, hogy a hadrendből kivont repülőgépek – az An-26-osok, az Albatrosok, a Szu-22-esek – nem ott szoktak állni, ahol lefotóztuk őket, hanem a csapatmúzeumban, a légijármű-javítóüzem közelében – tehát valószínű, hogy a forgatás miatt vontatták át őket.

A témában megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, ha válaszolnak levelünkre, frissítjük cikkünket.

Ezeket a Gidránokat pár éve szerezte be a Magyar Honvédség

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version