Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Magyarország nem fizetett a határidőig, így jön a levonás az EU-s támogatásokból

- Advertisement -

Az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy mely Magyarországnak utalandó forrásokból lehet levonni annak a büntetésnek az összegét, amit az Európai Bíróság szabott ki. Az EB szóvivője szerint nem szükséges egy összegben leemelni ezt a pénzt, lehet több különböző forrást is bevonni, ebből a szempontból nincs korlátozás.

A szóvivő ugyanakkor megerősítette, hogy Magyarországnak a 200 millió eurós büntetésen felül további 93 millió eurós bírságot számolnak fel, mert nem hajtotta végre az ítéletet. Az Európai Bíróság szerint Magyarország kibújása a feladat alól nagyon súlyos precedens, mert a többi tagállamra hárítja a harmadik országokból érkező menekültekkel kapcsolatos teendőket és feladatokat, ezzel pedig anyagi kárt okoz az országoknak.

Magyarország azért kapta a bírságot, mert nem tett eleget az uniós bíróság 2020 decemberében hozott ítéletének, amiben kimondták, hogy Magyarország megsértette az uniós menekültügyi szabályokat, amikor a harmadik országbeli állampolgárokat jogellenesen kitoloncolt, indokolatlan ideig tartotta őket a tranzitzónákban, és korlátozta a nemzetközi védelemhez való hozzáférést.

Múlt héten kormánydöntés hatalmazta fel Bóka János európai ügyekért felelős minisztert, hogy tárgyaljon az Európai Bizottsággal. Bóka találkozott is Ylva Johansson belügyi biztossal, azonban mint egy bizottsági forrás rámutatott, az EB-nek nincs mozgástere, az ítélet végrehajtására uniós szabályok kötelezik a brüsszeli testületet.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version