fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. szeptember 17., kedd

FRISS HÍREK

Napszámosként dolgoztatta nevelőapja a kisfiút, aki anyjára sem számíthatott

- Advertisement -

Emberkereskedelem és kényszermunka miatt vádat emeltek egy kiskunfélegyházi férfi és egy nő ellen. Nevelt fiától már hétéves korában elvárta a férfi, hogy mindennap hajtsa ki és legeltesse negyven marhájukat, a fiúnak így nem jutott ideje a tanulásra. Ha pedig ellentmondott, nevelőapja kiabált vele, megpofozta vagy megrugdosta. A gyermek az anyjától is hiába kért segítséget.

A két vádlott tíz éve él egy Kiskunfélegyháza-környéki tanyán élettársakként. A nő a kapcsolatba magával vitte az akkor ötéves fiát – a sértettet –, akit élettársa kezdettől fogva rendszeresen bántalmazott – tudtuk meg dr. Négyessyné dr. Bodó Mariannától, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől.

A férfi teljesen visszaélt a gyermek kiszolgáltatott helyzetével, és már hét-nyolc éves korától bevonta a tanyán tartott állatok ellátásába és a háztartási munkákba.

„A gyermek eleinte lelkesen segített, hiszen szerette az állatokat, azonban iskolai időben tanítás után, valamint szünidőben a nevelőapja elvárta a mindennapos segítséget. A fiúnak ráadásul nemcsak otthon, hanem a férfi vádlott munkahelyén, egy másik tanyán is segítenie kellett, ahol idővel már a vádlott helyett, egyedül kellett kihajtania, legeltetnie és ellátnia mintegy negyven szarvasmarhát. Ha feladatait nem megfelelően végezte el, a nevelőapja kiabált vele és megpofozta vagy megrugdosta” – mondta el a szóvivő.

Hasonló cikkünk:  Nyolcvanegy kórházat vontak vizsgálat alá a klímahiány miatt elmaradt műtétek kapcsán, a kecskeméti is közöttük van

Előfordult, hogy a kisfiú még betegen is kénytelen volt dolgozni, és bár segítséget kért az anyjától, ő nem mentesítette a munkavégzés alól.

„A mindennapos fizikai munka olyan sok idejét és energiáját vette igénybe, hogy a gyermek az iskolai feladatait nem tudta képességeinek megfelelően teljesíteni. A szülők emellett, a munkavégzésre hivatkozva eltiltották a kiskorút az iskolai programokon, rendezvényeken való részvételtől” – folytatta dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna.

A fiú nemcsak az iskolai gyermeknapon nem lehetett ott, de a szülők akkor is otthon hagyták, amikor közös gyermekükkel a Balatonhoz utaztak. A fiúnak kellett elvégeznie a tanyán az összes munkát, amíg a vádlottak nyaraltak.

„Az anya nem tett semmit az élettársa agresszív viselkedése és a gyermek erőn felüli dolgoztatása ellen, ezáltal a gyermeket támogató, segítő szülői kötelességét súlyosan megszegte és a gyermek értelmi, érzelmi fejlődését veszélyeztette” – jelentette ki a vádhatóság szóvivője.

Az ügyészség a férfit az emberkereskedelem és kényszermunka súlyosabban minősülő – tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, rendszeres előny céljából, a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett – bűntettével vádolja. Az anyának kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kell felelnie. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem a júliusi volt az első öngyilkossági kísérlete a kecskeméti gondozóházban elhunyt idős asszonynak

A Blikk számolt be elsőként arról a napokban, hogy még július végén egy idős nő önkezével vetett véget életének...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...