Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Orbán Brüsszelbe buszoztatná az illegális migránsokat, emiatt egyre feszültebb a viszony az Európai Bizottsággal

- Advertisement -

Magyarország nem hajlandó kifizetni az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós bírságot, sőt, a magyar kormány megtorlást ígért emiatt: „minden migránsnak felajánljuk, hogy Brüsszelbe szállítjuk őket” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter. Az Európai Bizottság bejelentette, minden rendelkezésére álló jogi eszközzel meg fogja ezt akadályozni.

„Ami a magyar hatóságok bejelentéseit illeti, miszerint a magyarországi szerb határról Brüsszelbe szállítanák az illegális bevándorlókat, egy szóval leírva, elfogadhatatlan. Ez az akció, ha megvalósul, egyértelműen sérti az uniós jogot, az őszinte és lojális együttműködés elvét, de a kölcsönös bizalmat is. Emellett a schengeni térség egészének biztonságát is aláásná” – mondta kedden a Bizottság szóvivője.

A belga hatóságok fogalmazták meg azon kritikákat, amik alapján a Bizottság megfogalmazta az észrevételeit. Amennyiben az áthelyezésekre sor kerül, Belgium nem fog hozzáférést biztosítani „az ilyen módon instrumentalizált migrációs áramlatokhoz” – figyelmeztetett Nicole de Moor, Belgium menekültügyért és migrációért felelős államtitkára.

Orbán Viktor „felháborítónak és elfogadhatatlannak” nevezte az Európai Bíróság júniusi döntését a bírság megfizetéséről, a miniszterelnök úgy fogalmazott: „úgy tűnik, hogy az illegális migránsok fontosabbak a brüsszeli bürokratáknak, mint a saját európai polgáraik.” Ezután Orbán képviselői azzal fenyegetőztek, hogy a menedékkérőknek „egyirányú jegyet” fizetnek Magyarországról a belga fővárosba.

Rétvári Bence államtitkár egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ha „Brüsszel illegális migránsokat akar, megkaphatja őket”, majd bemutatta a feltehetően az akcióban használni szándékozott buszokból álló flottát, amelyeken világító „Röszke-Brüsszel” feliratú táblák voltak. Elmondta, hogy a szállítást „önkéntesen” és „ingyenesen” kínálnák fel.

A magyar kormány 2 milliárd eurót követel a blokk kasszájából, ugyanis állítása szerint 2015 óta a belső határok védelmére ennyit költöttek. A Bizottság nem ismeri el a követelés jogosságát, mert az EU soha nem ígérte, hogy bármelyik tagállam teljes határvédelmi költségét átvállalná. Ugyanakkor ha Magyarország teljesítené a jogállamisági feltételeket, jelentős összegekhez férhetne hozzá a határvédelemre.

Ezzel párhuzamosan folyik az a vita is, ami a nemzeti kártya rendszerét kiterjeszti az orosz és fehérorosz állampolgárokra, ami a Bizottság figyelmeztetése szerint veszélyt jelenthet az „egész” schengeni térségre.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version