Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Több mint 60 programmal várja közönségét a Művészetek Főutcája Kecskeméten

- Advertisement -

Szeptember 14-én és 15-én egy új összművészeti fesztivál debütál Kecskeméten, amelynek megálmodója Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója és helyszínét a Rákóczi út adja. A kezdeményezés létrejöttének részleteit és a tervezett programot szerda délelőtt mutatták be az újságírók számára a Lechner Kávéházban.

– A Művészetek Főutcája Kecskemét legújabb művészeti fesztiválja, egy igazi ősbemutató – fogalmazott Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója. – A cél nem kisebb, mint egy kötetlen, jó hangulatú utcai fesztivál keretében bemutatni a Magyar Művészeti Akadémia mind a kilenc tagozatának művészeti sokszínűségét és azt, hogy a kecskeméti régió művészei és fiatal tehetségei milyen sokféleképpen kapcsolódnak ehhez.

Cseke Péter azt is elmondta, hogy az ötletnek bizalmat szavaztak a munkacsoporti akadémikus és köztestületi tagtársai, akik programjavaslatokat is megfogalmaztak a fesztiválra.

– Sikerült megnyernünk nagyszerű helyi intézményeket, akik mellénk álltak ebben a kezdeményezésben és helyszínt vagy műsorszámot biztosítanak. Ráadásul országos ismertségű művészek, művészeti műhelyek és MMA-ösztöndíjasok és a helyi művészifjúság képviselői is velünk lesznek a fesztiválon – fogalmazott a színházigazgató.

Cseke Péter és Szemereyné Pataki Klaudia a Művészetek Főutcája rendezvény sajtótájékoztatóján
Fotó: Bajáki Zsanett

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere is jelen volt az eseményen, aki kiemelte, hogy a Művészetek Főutcája fesztivál elképzelései találkoztak a kecskeméti önkormányzat céljaival is, hiszen a Rákóczi út fejlesztése már 15 évvel ezelőtt is fontos pontja volt Kecskemét fejlesztési tervének.

– Ezzel a fesztivállal még magasabb szintre emelhető a Rákóczi úti fejlesztések sora

– véli a polgármester.

– Az ottani vállalkozások számára új inspirációt jelent egy ilyen esemény megrendezése. A kecskeméti és a régióból származó művészek tudnak tartalmat adni ennek a fesztiválnak. Városunk számára megtiszteltetés, hogy az MMA Kecskemét központtal hozta létre a regionális központot.

– A városunk nem csak lakóhely, ahová dolgozni és aludni járunk, hanem az oktatás és a kultúra is magas színvonalat képvisel. Ezért dolgozunk közösen. Azért dolgozunk, hogy Kecskemétet újra arra a kulturális szintre emeljük, amiről legendásan híres. Ez a program később akár egy nagy nemzetközi fesztivállá is nőhet

– tette hozzá bizakodóan a polgármester.

A bevezetőt követően Cseke Péter ismertette a fesztivál főbb programjait és helyszíneit: A fesztiválon három helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában, a Cifrapalotában és a volt Sygma áruház épületében („Kirakat Galéria”) rendeznek kiállításokat, amelyeken megjelenik az építőművészet, a film- és fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet, a népművészet és a képzőművészet. A tárlatokat a fesztivál idején túl, szeptember 30-ig, a Cifrapalota esetében pedig még tovább látogathatják az érdeklődők.

Fotó: Bajáki Zsanett

Szabadtéri színpad épül a Kelemen László Kamaraszínház előtti téren, ahol szombaton ünnepélyes megnyitóval a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsorával indul a hivatalos program. Szombaton 19:30-tól a Kecskeméti Nemzeti Színház tavaly bemutatott, nagy sikerű Felhangolva című produkciója lesz látható, ezúttal rendhagyó módon szabadtéren.

Vasárnap a Művészetek Főutcája színpadán délelőtt a Ciróka Bábszínház Az aranyszőrű bárány című előadásával indul a nap a kisebbeknek, majd Csík János és a Mezzo koncertje következik. Kora délután a kecskeméti művészifjúságé lesz a színpad, könnyűzenei koncert és a Nemzeti Dobogó drámaműhely tagjainak produkciója a kínálat. Táncbemutatót tart 15 órától az L-Dance Group, majd irodalomszínházzal várja az érdeklődőket Tóth Péter Lóránt versvándor. 18 órától Szerényi Béla zenekara, a Bokros trió ad világzenei koncertet Savanya István és Várkonyi Eszter közreműködésével. A szabadtéri színpad programját a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely zárja, ünnepi műsorral és táncházzal.

A Kelemen László Kamaraszínházban szombaton és vasárnap is filmvetítések várják a közönséget. A fesztivál részeként tartják Kecskeméten a „30 éves a Dunatáj Alapítvány” című országos vetítéssorozat kecskeméti állomását: mindkét nap kiváló dokumentum- és természetfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők kötetlenül és ingyenesen.

Fotó: Bajáki Zsanett

Vasárnap délután az irodalom kerül fókuszba: Pintér Lajos verseiből Danyi Judit és Hegedűs Zoltán, a Kecskeméti Nemzeti Színház színművészei olvasnak fel. Piros Ildikó színművész, akadémikus a fiával, az író Huszti Gergellyel érkezik egy felolvasódélutánra a színpadra, továbbá Sáfár Mónika és lánya, Monos M. Franciska vidám délutánra várja a közönséget zenével és versekkel. Lezsák Sándor verseiből pedig Körtvélyessy Zsolt színművész tart felolvasást. Az olvasás kedvelői szombaton és vasárnapkönyvbemutatókon éskönyvvásáron találkozhatnak az MMA Kiadó kiadványaival.

A klasszikus helyszíneken túl vendéglátóhelyeken, valamint az árnyas fákkal szegélyezett sétányon is leszenek programok az utcában. Vasárnap délután különleges lehetőség nyílik találkozni a Kecskeméti Nemzeti Színház művészeivel a „Színészek a padon” program keretében, ahol is verset kérhet majd a közönség. Ugyanitt meglepetéskoncertek ugyancsak várhatók.

Vasárnap, a Cifrapalotában művészetpedagógiai foglalkozással várják a kisebbeket és a nagyobbakat, miközben a szabadtéri színpad előtti téren kézműves foglalkozásokat tart a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület.

A fesztivál záró műsorát a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely adja közös élményre csábító táncházzal. A programokról részletes leírás a fesztivál műsorfüzetében és a közösségi médiában található.

A fesztivál idejére szombat késő délutántól vasárnap estig lezárják a Rákóczi út városból kivezető oldalát, valamint kérik a lakók és az autóval érkezők fokozott türelmét a parkolással kapcsolatban. A színpad építése miatt péntektől lezárják a Kelemen László Kamaraszínház előtti parkolót is.

A fesztivál programjai ingyenesek látogathatóak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version