Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Visszavonják Róbert atya díját – döntött zárt ülésen a közgyűlés

- Advertisement -

A kecskeméti képviselő-testület csütörtöki ülésén foglalkozik H. Róbert plébános 2017-es önkormányzati elismerése visszavonásának kérdésével. Mivel a díjakról, személyi kérdésekről a közgyűlés zárt ülésen dönt az önkormányzati törvény szerint, így biztos, hogy most is a nyilvánosság kizárásával hoznak határozatot a képviselők.

Frissítés, 10:05: A zárt ülés után dr. Temesvári Péter jegyző bejelentette, hogy a közgyűlés támogatta a kitüntetés visszavonásának kezdeményezését.

Frissítés, 9 óra 55 perc:

A témára kitért napirend előtti felszólalásában Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője.

„Amennyiben igazak ezek a vádak, akkor ez megbocsáthatatlan és mindenképpen méltatlan a korábban kapott városi kitüntetésre is. Ennek visszavonására azonban ne sajtóüzengetéseken keresztül kerüljön sor, hanem annak rendje szerint döntsön róla a közgyűlésünk majd. A felkorbácsolt politikai indulatok kapcsán megjegyezni kívánom, hogy az érintett pap fő támogatói a Fidesz helyi és országos politikusai voltak, s ez viszonzásra is került azzal, hogy a plébános számos alkalommal kampányolt a kormánypárt mellett, többek között polgármester asszony is elmondhatta a templomában 2019-ben kampánybeszédét a híveknek. A vallás magánügy, így nincs helye politikának a vallásgyakorlásban, éppen ezért megengedhetetlen mind az egyházak, mind pedig a politikai pártok részéről, hogy egymással szövetkezve befolyásolják a hívő embereket” – mondta el Király József napirend előtti felszólalásában.

Hozzátette: elgondolkodtató, hogy a Fidesz környékén mostanában egyre több erkölcsi visszásságra derül fény, és úgy tűnik, az általuk felkarolt és támogatott közösségi vezetők közül a jó kormánypárti kapcsolatokkal rendelkezők azt hiszik, hogy büntetlenül mindent megtehetnek.

„Sajnos a mai világban egy ilyen történet kapcsán csak magára az elkövetőre fókuszálunk, s közben az áldozatok és problémáik háttérbe kerülnek, holott a társadalomnak az ilyen ügyek kapcsán azonnal segítséget kellene nyújtania nekik” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, egyben javasolta, az érintett áldozatok traumájának feldolgozásához nyújtsanak segítséget, ebben pedig szerinte kötelessége élen járnia a Fidesznek is.

Szemereyné Pataki Klaudia a napirend megszavazása előtt javasolta az ügy zárt ülésen történő tárgyalását.

„Azt gondolom, hogy az előterjesztés olyan kijelentéseket tartalmazhat, amitől szeretnék mindenkit megóvni a jövőben, hogy bármilyen jogi következménye legyen ennek. A frakcióvezető úr már egy kicsit felvállalta ennek az ódiumát és felelősségét a kijelentéseivel. Én azért óvatosan fogalmazok bizonyos témakörökben” – mondta a polgármester.

Frissítés, 9 óra 16 perc: A testület egyhangúlag megszavazta, hogy zárt ülésen tárgyalják a napirendi pontot.

Miért zárt ülés?

„A képviselő-testület zárt ülést tart önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi, méltatlansági, kitüntetési ügy tárgyalásakor, fegyelmi büntetés kiszabása, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén” – így szól az önkormányzati törvény. Emiatt döntenek a képviselők zárt ajtók mögött dönteni a díjak odaítéléséről és emiatt várható ma is zárt ülés H. Róbert kitüntetése visszavonásáról.

A közgyűlés által alapított kitüntetések adományozásáról szóló önkormányzati rendelet szerint egy kitüntetés visszavonható, „ha arra az elismerésben részesített bizonyítottan méltatlanná vált. Méltatlanná válik az elismerésre különösen az a természetes személy, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy aki a közügyektől eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll”.

A rendelet szerint az kezdeményezheti a visszavonást, aki az adományozásra vonatkozó javaslat megtételére is jogosult volt. „A visszavonásra okot adó körülményt az indítványozónak kell bizonyítani” – szól a szabályozás.

A visszavonásról szóló döntést az érintettel 8 napon belül kell közölni, akinek ezt követően a kitüntetéssel járó díszes oklevelet, tárgyjutalmat vissza kell adnia és a pénzjutalmat vissza kell fizetnie.

Ahogyan arról korábban a KecsUP Hírek is beszámolt, a kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult kivizsgálás és eljárás, amiről a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye adott tájékoztatást.

Információk szerint a kecskeméti plébános több éven át tartó pedofil bűncselekményekkel bukott le néhány hete, áldozatai között lehetett olyan fiatal is, akit kilencévesen hálózott be. Róbert atyát sokan ismerik, főleg a kecskeméti Szentcsalád-plébániáról. Beszéltünk több, az itteni istentiszteletekre járó, a plébánost jól ismerő személlyel, szinte kivétel nélkül megdöbbenésüknek adtak hangot az ügyet illetően.

Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke beszélt először a Népszavának arról, hogy kiről is van pontosan szó, és kedden nyílt levelet írt Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek, amelynek végén arra kérte a polgármestert, hogy a most csütörtökön tartandó közgyűlés rendkívüli napirendi pontban, azonnali hatállyal vonja vissza a gyermekeket szexuálisan bántalmazó fideszes pap kitüntetését, és ajánlja fel a város minden lehetséges segítségét a bántalmazott gyermekek és családjaik számára.

Szintén kedden, a nyílt levelet követően jött a hír, hogy Kecskemét polgármestere kezdeményezi annak a díjnak a visszavonását, amellyel a városvezetés még 2017-ben tüntette ki a pedofíliával gyanúsított katolikus papot – erről a Telexnek küldött válaszában számolt be Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

„Megdöbbentő, és ha a vádak igaznak bizonyulnak, ez sokunknak nagy csalódás lesz” – írta a Telex megkeresésére Szemereyné Pataki Klaudia, majd hozzátette: kezdeményezi a H. Róbertnek 2017-ben átadott Ifjúság a Közösségért Díj visszavonását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version