fbpx
13.3 C
Kecskemét
2024. október 4., péntek

FRISS HÍREK

A kormány szándékosan gyengíti a forintot?

- Advertisement -

Ha egy régiós, konvergáló ország sikeres akar lenni, akkor a devizája folyamatos gyengítése, a nemzeti vagyon, a jövedelem leértékelése a választható megoldás, a jelenlegi magyar gazdasági modellnek is ez az egyik fő eleme: a forintgyengítés – írja a Portfolio.

Jól jön egy kis forintgyengülés, ha pénzügyi válságba kerül a gazdaság, ha a külpiacon nem pörög jól az export, ha a vállalatok nem bírnak az erőltetett bérnövekedéssel, ha téves gazdaságpolitikai lépéssel borul a makroegyensúly, ha felélve az egyensúlyi tartalékot nyomás alá akarjuk helyezni a gazdaságot – és ha mindezek miatt tartósan magasabb infláció ki akar árazni minket a világpiacról, elkerülhetetlen, hogy hagyjuk leértékelődni a forintot.

Vagyis a forintgyengítés segít, ha szeretnénk a régió éllovas gazdasága lenni, emellett szeretnénk, hogy nálunk legyen a legmagasabb egy főre jutó GDP és ne legyünk az utolsók a régióban az egy főre jutó fogyasztásban.

Hasonló cikkünk:  Ezt beszélik: tallózás a vidéki független sajtó legizgalmasabb cikkeiből

A Portfolio hozzáteszi: eközben a zloty árfolyama új történelmi csúcsra ment a forinttal szemben. Szegény lengyelek!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...