fbpx
10.6 C
Kecskemét
2024. október 8., kedd

FRISS HÍREK

A szegényeknek szánt élelmiszercsomagokat jelentősen túlárazták, az Integritás Hatóság feljelentést tesz

- Advertisement -

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) négy, uniós támogatású projekjében a „felelőtlen gazdálkodás folyományaként 3,7 millió helyett 2,3 millió csomagot osztottak csak ki” – ezt a megállapítást tette az Integritás Hatóság egy vizsgálat során.

A Hatóság bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás, hanyag kezelés és közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodás miatt tett feljelentést. A vizsgálat során kiderült, hogy „38 százalékkal, számszerűen 1,4 millió csomaggal kevesebbet kaphattak a rászorulók.”

Az Integritás Hatóság azután lépett az ügyben, miután az Átlátszó adatokért perelt, cikksorozatban mutatta be, hogyan árazták túl a szegényeknek szánt, uniós finanszírozású élelmiszercsomagokat, majd 2023-ban bejelentést is tettek. Az Átlátszó most az X-en is közzétette a hatóság lépését.

A beszállítók „extrém módon túlárazott összegben számoltak el alapvető élelmiszertermékeket. Mindezen túl a közbeszerzési eljárás során a három ajánlattevő egymással potenciálisan összejátszva határozta meg a beszerezni kívánt termékek árait” – áll a Hatóság közleményében.

Hasonló cikkünk:  A Madách Imre Gimnázium menesztett igazgatója a médiát okolja a kialakult helyzetért

Nevesítve a „hatóság eljárásai alapján valószínűsíti, hogy az egyik projekt (RSZTOP-1.1.1-16-2016-00002) esetében a Halker Kft. vezette konzorcium 70 %-kal, azaz bruttó 7,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat, míg a másik projekt (RSZTOP-4.1.1.-16-2017-00001) esetében a Káta-Mill Plusz Kft. 37%-kal, azaz bruttó 2,6 milliárd forinttal túlárazva károsította meg a rászorulókat.”

Az Integritás Hatóság szerint a két cég nevével fémjelzett hálózat gyakorlatilag 10,2 milliárd forintot lopott el a szegényektől. Biró Ferenc, a Hatóság elnöke így kommentálta a vizsgálat eredményét:

„Az ügy ékes példája annak, amit gyakran hangoztatok a nyilvánosság előtt: a hatalommal való visszaélés és a korrupció éppen a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeket károsítja meg. Valószínűleg sajnos ez az ügy is egy lesz a sok közül, amelyekben mire érdemi előrelépés történik, addigra az elkövetők és az ellopott pénz nyomtalanul eltűnnek, gyakorlatilag következmény nélkül.”

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...