fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. október 22., kedd

FRISS HÍREK

Aláírásgyűjtés: ne lehessen senki 8 évnél tovább miniszterelnök

- Advertisement -

Az aHang kampányt indított, amelyben azt szeretnék elérni, hogy két ciklusnál tovább senki ne tölthesse be a kormányfői tisztséget. Véleményük szerint a hatalom hosszú távú koncentrációja veszélyezteti például az igazságszolgáltatás, az alkotmánybíróság és a média függetlenségét, viszont a kétciklusos korlátozás segítene biztosítani a demokratikus intézmények hosszú távú stabilitását, előmozdítani a politikai megújulást, valamint megelőzni a miniszterelnöki pozíció köré épülő központosítást.

„Ez a kezdeményezés nem egyetlen párt vagy személy ellen irányul, hanem a magyar politikai rendszer hosszú távú fenntarthatósága és fejlődése érdekében született meg. Hiszünk abban, hogy a demokratikus kormányzás folyamatos megújulása mindannyiunk közös érdeke” – olvasható a petíció szövegében.

Közel egy hét alatt majdnem 15 000 ember csatlakozott a kampányhoz. Az aláírók egyetértenek abban, hogy a hatalom hosszú távú koncentrációja veszélyezteti az intézmények, például az igazságszolgáltatás, az alkotmánybíróság és a média függetlenségét. Mint írják, a kétciklusos korlátozás lehetőséget adna arra, hogy a politikai vezetők ne építsenek ki tartós befolyást ezekben az intézményekben, és azok szabadon végezhessék munkájukat az állam függetlenségének biztosítása érdekében.

Hasonló cikkünk:  Nyár végén kezdtek ötletelni, hogyan adjanak osztálytermet az autizmussal élő gyerekeknek

„Magyarországon az elmúlt évtizedekben tapasztalható volt a végrehajtó hatalom egyre erősebb koncentrációja, különösen a miniszterelnöki pozíció köré épülő központosítás. A parlament, a bíróságok és más fékek-ellensúlyok rendszerének meggyengítése oda vezetett, hogy a kormányzat egyre nagyobb befolyást gyakorolhat a törvényhozásra és más központi intézményekre. A kezdeményezésünk pontosan ennek kíván gátat szabni” – hangsúlyozta Szalóki Viktor, az aHang szóvivője és a kampány kezdeményezője, hozzátéve: arra kérik az Országgyűlést, hogy tegyen lépéseket a szükséges alkotmánymódosításhoz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem tud mit kezdeni a polgármesteri hivatal a sok vendégmunkást elszállásoló házakkal, lakásokkal

Nem ellenőrizheti a jegyző azokat az ingatlanokat, ahol tartósan (vendég)munkásokat szállásolnak el bérleti szerződés alapján, mivel ezek a házak,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...