Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

GKI: Nagy Márton bérekkel kapcsolatos tervei nincsenek összhangban a valósággal

- Advertisement -

Nagy Márton csütörtökön a Portfolio konferenciáján beszélt többek között arról, hogy 2028-ra 1000 eurós minimálbért és bruttó 1 millió forintos átlagbért szeretne látni. A GKI Gazdaságkutató szerint mi vagyunk az egyetlen olyan ország Európában, amely ilyen pontossággal igyekezne megtervezni a béreket.

A GKI szerint ezek a távlati célok „egyrészt kifejezetten magas reálbérnövekedést igényelnek, másrészt az euró árfolyam stabilan tartására épülnek.” A kutatóintézet megjegyzi, hogy 2027-ben a 374 ezer forintos minimálbér csak az átlagkereset (874 ezer forint) 43 százalékát fogja kitenni, ahogy 2028-ban is.

Évente 10,5 százalékos átlagbér emelkedésre lesz szükség négy éven keresztül ahhoz, hogy a 2028-as tervek megvalósuljanak. A kormány 3 százalékos inflációval tervez, ezzel számolva pedig 7 százalékos reálkereset növekedés kellene, a miniszter viszont csak 5 százalékos reálbér növekedést tart elképzelhetőnek, a jelenlegi fenntarthatatlan 10 százalékos helyett.

A GKI szerint a gazdasági miniszter tervei ellentmondásosak, ez pedig megnehezíti a piaci szereplők számára a tervezhetőséget és a várakozásaik kialakítását. Továbbá a csekély valószínűséggel bekövetkező tervek gyakorlatban történő megvalósításának súlyos költségei lehetnek.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elhalasztják a kecskeméti buszok újraszámozását

Dr. Homoki Tamás alpolgármester Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2024. október 17-én tartott ülésén elfogadta, hogy halasszák el a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version