fbpx
4 C
Kecskemét
2024. október 22., kedd

FRISS HÍREK

Jönnek a krúgató vándormadarak, indulnak a darulesek is

- Advertisement -

110 ezer darut számoltak össze október közepén a Hortobágyi Nemzeti Park vizes élőhelyein a természetvédelmi őrök. A darvaknak a szegedi Fehér-tó is kiemelt gyülekezési hely dél felé vonulásuk során, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság idén ősszel is szervez ide túrákat, hogy az érdeklődők megnézhessék látványos esti behúzásukat. November 9-én pedig újra megrendezik a Fehértavi Darvadozást sok izgalmas programmal: lesz bemutató madárgyűrűzés, teljesítménytúra és futás, állatasszisztált élményfoglalkozás terápiás kutyákkal, kisvonatozás, veterán autók felvonulása, természetfotó pályázat, ismeretterjesztő előadás a darvakról és persze indulnak darulesek is.

A Hortobágyi Nemzeti Park vizes élőhelyein hetente mérik az itt tartózkodó darvak létszámát a természetvédelmi őrszolgálat szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapja

Szeptember végén 84 ezer, október elején már 135 ezer darut számoltak, legutóbb, október közepén pedig mintegy 110 ezret – azaz már egyre többen megindultak dél felé. A HNPI látványos videót is közzétett arról, ahogy a madarak a hajnali holdfényben ébredeznek.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben repülnek át Magyarországon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágyon kívül a szegedi Fehér-tó környéke és a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozó Csaj-tó is – de a napokban kisebb-nagyobb csapatokat a tiszaalpári Nagy-tónál is láttunk.

Hasonló cikkünk:  A madarak biztonsága érdekében 5 kilométernyi légvezetéket váltottak ki földkábelekkel a sándorfalvi Új-halastavaknál

Darvak a tiszaalpári Nagy-tónál / Fotó: Hraskó István

A vándorlásuk közben a vizes élőhelyeknél megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

Nagy részük a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években viszont egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át. A klímaváltozás miatt nálunk már enyhe telek egyre kevésbé jelentenek számukra kihívást, nem alakul ki vastag hótakaró, így hozzá tudnak jutni a táplálékhoz, és megspórolják az 1500-2000 kilométeres vándorlást.

Darvak Szalkszentmárton határában / Fotó: Kreisch Zoltán

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a több tízezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) daruleső túráira, ezeket itt lehet megtalálni.

November 9-én pedig már tizenharmadik alkalommal rendezi meg a KNPI a Fehértavi Darvadozás – a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényt, szintén a Fehér-tónál.

A rendezvényközpont idén is Sándorfalva, a Pallavicini-kastély mögötti piactér és udvar, valamint a Szalakóta Látogatóközpont. Lesz bemutató madárgyűrűzés, Daru Futam teljesítménytúra és futás, állatasszisztált élményfoglalkozás terápiás kutyákkal, természetfotó pályázat, ismeretterjesztő előadás a darvakról és persze indulnak darulesek is.

A tavaly őszi vonuláskor sajnos sokat lehetett hallani arról, hogy a madárinfluenza tömegével szedte áldozatait a vonuló darvak között, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslései szerint 10–20 ezer közötti egyed pusztult el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem tud mit kezdeni a polgármesteri hivatal a sok vendégmunkást elszállásoló házakkal, lakásokkal

Nem ellenőrizheti a jegyző azokat az ingatlanokat, ahol tartósan (vendég)munkásokat szállásolnak el bérleti szerződés alapján, mivel ezek a házak,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...