Dániában is megismerhették a Félegyházi Sörműhely termékeit: a harmincéves kisüzemi sörfőzde tulajdonosa, Balogh Máté, valamint Szécsényi Attila sörfőző egy meghívás nyomán kelt útra Koppenhágába, összesen tizenhat hordó sörrel, többek között lágerrel, meggyes sörrel, málnás gose-zal.
A Félegyházi Sörműhely termelési volumenben a magyarországi sörfőzdék között „a kicsik között is az egyik legkisebb” – így aposztrofálta magukat Balogh Máté. A jelenlegi tulajdonos 2017-ben kezdett itt dolgozni, három évig alkalmazott volt, majd a Covid előtt vette át a sörműhelyt, és azóta ő a tulajdonos. Tényleg családias hangulatú vállalkozásról van szó, hiszen rajta kívül még két munkatársa viszi a kis üzemet, csak nyáron segít be még pár kolléga.
Legnépszerűbb termékük az édes-savanykás Félegyházi Meggyes, ezzel Bács-Kiskunban is sok rendezvényen lehet találkozni, de szintén kedvelt a mangós búzasörük, és kísérleteznek a „koktélihletésű” – például mojitós – nedűkkel is. Természetesen gondolnak a hagyományos ízek kedvelőire, és készítenek klasszikus, tradicionális sörtípusokat is, például bécsi lágert vagy korianderes, keserűnarancs-héjas, szűretlen belga búzasört is. „Vidám frissesség, szolid elegencia és könnyed életöröm” – Balogh Máté szerint ez jellemzi termékeiket, és ezt kívánták megmutatni a dán és a koppenhágai közönségnek is. Úgy érzik, sikerrel.
A dán fővárosba egy régi középiskolás ismerős hívta meg a sörműhelyt, aki már évek óta egy ottani magyar tulajdonú sörözőben dolgozik üzletvezetőként, és a nemzeti ünnepeinkhez – március 15., augusztus 20., október 23. – közeli hétvégéken magyar esteket szoktak szervezni a kinti, meglehetősen népes, Máté szerint igen összetartónak tűnő magyar kolóniának. A rendezvényekre általában meghívnak egy-egy hazai kisüzemi sörfőzdét, és ezúttal a félegyháziakra gondoltak, akik örömmel tettek eleget az invitálásnak.
Hétfajta sört pakoltak a furgonba, összesen 16 hordónyit, azaz 480 litert. Egy hosszú hétvégét töltöttek Koppenhágában. A kirándulás csúcspontját nyilván a kóstoló és a Félegyházi Sörműhely bemutatása jelentette a szervező kocsmában egy kiselőadás formájában, de azért jutott idő városnézésre és az ottani kocsmakultúra feltérképezésére is.
„Nyilván ízlések és pofonok; lehet, hogy valakinek nem jönnek be a koktélos sörök, más szívesen megkóstolja. De leginkább pozitív visszajelzéseket kaptunk, és elégedettségre adhat okot az is, hogy a pár nap alatt elfogyott mind a 16 hordó sörünk” – összegzett.
„Koppenhága éjszakai életét nyilván nem az alföldi városokéval kell összehasonlítani, hanem például Budapestével. A különbséget abban látom, hogy a dán fővárosban nem elsősorban a külföldi turisták a fő vendégei a kocsmáknak, vendéglátóhelyeknek, hanem inkább a helyiek. Koppenhága este nagyon nyüzsgő, nagyon vibráló. Éreztem egy picit a skandináv távolságtartásból, de azért közvetlenek, mosolygósak, pörgősek” – tette hozzá Máté.
Hogy lesz-e folytatása a kalandnak, és máskor is visznek-e sört Dániába, arra nincs garancia. De a Félegyházi Sörműhely tulajdonosa kijelentette, szakmai túrának kiváló volt az út, tapasztalatszerzésre és persze a kikapcsolódásra is adódott lehetőség. Mátéék azért nem üres kézzel jöttek haza: kóstolóba hoztak pár üveg dán sört a barátoknak.