Ez a tény már túlmutat az ágazati hanyatláson, ez pusztulás, amit ráadásul az alkoholfogyasztási szokásaink egyáltalán nem magyaráznak. De akkor mi lehet az oka? A 24.hu munkatársai Bakonytól Borsodig utaztak, hogy megkérdezzék a leginkább érintetteket: mi áll a jelenség háttérében, egyúttal feltérképezték Magyarország kocsmakultúráját.
A riportból kiderül, hogy a probléma összetett. Éppúgy van köze nagyobb társadalmi változásokhoz (elvándorlás, a szociális életünk átalakulása), mint a szektort jellemző gazdasági nehézségekhez, például a vendéglátásban szokásosan alacsony fizetésekhez. Emellett a kocsmárosok azt mondják: a Covid-járvány megváltoztatott valamit az emberekben.
„Múltkor a vodkás üzletkötőm azt mondta, hogy én vagyok a huszadik a megyében rövid időn belül. A pénztárgépes emberem pedig azt, hogy az enyém a negyedik kocsma, ami pár héten belül bezárt a környéken” – kezdi Gémes Balázs. „Pannonhalmán a 2000-es években még 22 kocsma volt, mostanra csak páran maradtunk, és most már bezártam én is. Nem is értem, mi ez. Jó helyen vagyok, benn a központban, kidolgoztam a belem, szívvel-lélekkel csináltam, szerveztem bulikat, és ez még a Dunántúlon belül is egy jó település, még turizmus is van. És mégis.”
A teljes riport ITT olvasható.