fbpx
14 C
Kecskemét
2022. október 1., szombat

FRISS HÍREK

EP-választás: a kecskeméti Fidesz most először hozott gyengébb eredményt, mint az országos átlag

Szögezzük le rögtön: a Fidesz-KDNP fölényesen megnyerte ( 52,14%=13 képviselő ) az EP-választást, az ellenzék pedig alulmaradt. Tegye fel a kezét, aki másra számított! Köszönjük, gyorsan megszámoltuk a nulla darab kezet, tovább is lendülhetünk.

Nézzük a meglepetéseket!

A Fidesz-KDNP után a választás nyertese a Demokratikus Koalíció, amely 16,26%-ot ért el, és ezzel 4 képviselőjük lehet ott az EP-ben. A második legerősebb párt lett az országban a DK, az ellenzéki pártok közül pedig a legerősebb. Szintén örülhet a Momentum, amely 9,92%-ot szerzett, ez 2 képviselő kiutazásához elegendő. De meglepetés volt az MSZP-Párbeszéd 6,68%-a 1 képviselővel, és a Jobbik 6,44%-a szintén 1 képviselővel. Nem sokan fogadtak volna az utóbbi két szereplő 6-7% körüli eredményére. Mivel az LMP-t eleve igen rezgő pártnak mutatták be a közvéleménykutatók a mandátumszerzést tekintve, túl nagy meglepetés nem lett, hogy ez nem is sikerült, a 2,18%-os eredmény talán annál inkább.

Jövőbe mutató adatok

A Fidesz-KDNP 2/3-os sorozata megszakadt. Bár EP választáson nem is volt sosem, de azért 2/3-os nyersében voltak egy ideje, és bár megpróbáltak most is mindent, nem lett meg. Ez nyilván kudarc. Informátoraink szerint 15 képviselőt is el tudtak képzelni. E szerint is csalódás az eredmény. Az ország szempontjából egyáltalán nem mindegy, ha már így alakult, hogy a Fidesz-KDNP 13 képviselőjének mekkora ráhatása lehet európai ügyekre, az ország sorsát is meghatározó döntésekre. A Fidesz néppárti tagsága felfüggesztve, és a Fidesz nélkül is többségben lévő pártcsalád akár ki is tagadhatja a magyar kormánypártot. A bizottság elnöki székére pályázó Manfred Weber máris jelezte, hogy nem akarnak együttműködni az EU gyengítésével próbálkozó nacionalistákkal. Viszont a B terv sem tud működni, mivel a szélsőjobboldal nem erősödött meg annyira ( még Le Pen és Salvini jó eredményeivel sem ), hogy ahhoz csatlakozva Orbán Viktor Európa átalakításán fáradozhasson. Mivel az újonnan formálódó frakció messze elmarad tagságban a legnagyobbaktól. És ebben a holland csoda is közrejátszott, mivel a magyar kormányzati körökben alaposan lesajnált, és a “köz”tévén is a gúny tárgyává tett Frans Timmermans munkáspártja 19%-kal megnyerte a választást, az iszlámellenes Geert Wilders pedig kiesett az EP-ből. Ha marad, ha megy a Fidesz, érdekérvényesítő ereje meggyengült, és ennek Magyarország láthatja kárát. Ami leszögezhető, hogy a migránsellenes hangulat nem uralta Európát, és nem hatotta meg a szavazókat. Sokkal inkább az a trend, hogy a zöldek és a liberálisok erősödtek. A néppárt és szocialisták még gyengülve is a legnagyobb pártcsaládok maradtak.

Mi a helyzet a Hírös Városban?

Ami Kecskemétet illeti, nem fordult elő mostanában, hogy városunkban az országos átlag alatt teljesített a Fidesz-KDNP. Az országgyűlési választáson többet kaptak tavaly és azelőtt is a kecskeméti képviselőik, mint amennyien átlagban az országban a Fidesz-KDNP-re szavaztak, és ez jellemezte a korábbi EP-választásokat is.

Most fordult elő először, hogy a kecskeméti Fidesz-KDNP nem tudta hozni az országos átlagot egy választáson.

Már ami nem az ősidőket illeti. De mit hozhat ez az őszi önkormányzati választásra? Persze nagyon más lesz minden, de azért játszadozzunk el a számokkal! Jelen állás szerint van egy kecskeméti 50,78%-os kormánypárti blokk, és egy 42,71%-os ellenzéki erő ( DK, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP ). A zárójeles pártok ugye együtt indulnak majd. 8%-os a különbség. Ez már lőtávol, ahogy az egyik ellenzéki politikus elmondta a KecsUP-nak. De az ellenzéki számok csak akkor adódnak majd össze, ha ezek a pártok egytől egyig az összes szavazóikkal meg tudják értetni, hogy nincs más út, csak a közösködés, és el kell menni mindenkinek szavazni. Minden bizonnyal nehéz feladat lesz, de a kampányok, a választások nem igen szólnak másról, mint az átugorni vágyott akadályokról.

Hasonló cikkünk:  Pénteken Felcsúton játszik a KTE, a hazaiak edzőjét, Hornyák Zsoltot kérdeztük
Hasonló cikkünk:  Van jövője a fűszerpaprika-termesztésnek, hangzott el Kalocsán

De mi lehet az ellenzéki jó szereplés titka?

Azzal, ami eddig történt, vélhetően nem fog menni. Mármint a Fidesz-KDNP legyőzése. Teljesen más stratégia kell, más technikák szükségesek. De már ennek az irányába mutat eleve az együttműködés is. Amíg Magyarországon milliók nem vesznek sosem részt választásokon, addig nem sok értelme van a demokrácia és jogállam szavak ismételgetésének. Ha ezek a lakosságnak olyan fontosak lennének, akkor nem fulladna 30% körüli részvételbe egy önkormányzati választás. Jól látható, hogy a klímaváltozás is gyenge hívószó. Pedig tényleg nagyon fontos dolgok ezek, és lehetnek ezek értékei az ellenzéknek, de az a fura helyzet állt elő, hogy az, aki döntéshozó testületekbe akar kerülni, hogy ezekre befolyással lehessen, annak pont ezekkel nem érdemes kampányolni. Magyarországon túl kevés év telt el valódi demokráciában, ha volt ilyen időszak egyáltalán. Így az emberek tudatába nem égett bele, hogy miért jó az, ha ilyen rendszerben élünk, és miért jó az, ha kiszámítható a jogrendszer. Ezért sokan nem tudják, mit veszthetnek. Más hívószavak kellenek!

Miről szól majd az önkormányzati választás?

Hogy a kormányzati többség Kecskeméten is erőlteti-e a jól bevált migránsos szálat, majd eldől. Vagy esetleg a Mercedes hátán belovagolva hozza a gazdasági adatokat, nem tudni. Talán főként az – amúgy agyon szidott – EU támogatásaiból megvalósuló fejlesztésekkel kampányol, a jövő kérdése. De az ellenzéknek meg kell tanulnia új nyelven beszélnie. Olyan nyelven, amely jól és könnyen érthető. Amellyel azokat a tízezreket is az urnákhoz lehet csábítani, akik eddig ezt nem tartották fontosnak. A lakosság jól elvégzett szondázása kijelölheti azt az irányvonalat, amelyen el tud indulni az ellenzék. Mint ahogyan szeretnék, ha egy az egy ellen folyna a verseny a körzetekben és a polgármesteri székért, úgy a mondanivalók tekintetében is az egy az egy ellen vezethet sikerre. A végtelenül leegyszerűsített közlésekre nagy hiba lenne hosszú körmondatokban válaszolni, pláne, ha ezt több témában is megkísérelnék. Legyen inkább egyetlen üzenet, de azt alaposan értessék meg és fogadtassák el először saját szavazóikkal, másodjára azzal a tömeggel, amely egy ideje kiábrándult az ellenzékből, harmadjára azokkal, akik eddig passzivitást mutattak. Ha erre képes lesz az ellenzék, akkor megérdemli, hogy átvegye a város irányítását.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...