fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Kirúgtak egy dolgozót egy önkormányzati cégtől, mert a fenntartóhoz fordult – a kecskeméti polgármesteri hivatal felfedte őt a munkahelye előtt

- Advertisement -

Még tavaly ősszel történt az eset. Az egyik kecskeméti önkormányzati cég dolgozója közérdekű bejelentéssel élt munkahelyének működésével kapcsolatban az önkormányzatnál. Az illetékes alpolgármester és munkatársai értesítették a bejelentésről a céget, amely azt kérte, hogy tájékoztassák a részletekről. Erre a hivatalból kiadták a bejelentést egy az egyben, nem törekedve az anonimitásra. Vagyis névvel, telefonszámmal, e-mail címmel együtt. A munkahely ezek után rendkívüli felmentéssel kirúgta a dolgozót. Az egyik indoknak a közérdekű bejelentést adták meg. Az érintett a hivatalhoz fordult, és arról érdeklődött, hogyan kerültek ki személyes adatai.

Az önkormányzat kivizsgálta az esetet, és rájött, hogy mulasztás ( adatvédelmi incidens ) történt, ezért jelezte ezt az illetékes hatóságnak. Ott eljárás indult, hogy feltárják a részleteket. Meghallgatták az önkormányzatot és az önkormányzati céget is. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság végül arra jutott, hogy a polgármesteri hivatal  „jogellenesen járt el, mivel jogalap nélkül adta át, továbbította az érintett személyes adatait tartalmazó közérdekű bejelentését harmadik személy részére, aki így jogosulatlanul hozzáfért azokhoz.”

Hasonló cikkünk:  Átlátható a kecskeméti önkormányzat? Működik partnerség az önkormányzat, a képviselő és a választó között?

1 millió forintos büntetést szabtak ki a polgármesteri hivatalra.

Az indoklásban leírták, hogy

„az érintettet komoly pénzügyi veszteség, gazdasági és szociális hátrány érte, mivel részben a bejelentés következményeként mentették fel közalkalmazotti jogviszonya alól.”

Enyhítő körülmény volt, hogy a hivatal, észlelve az incidenst, maga jelentette ezt a hatóságnál, és, hogy a kirúgott dolgozót is tájékoztatta erről. Igaz – áll  határozatban -, arra nem hívták fel a figyelmét, hogy milyen következményei lehetnek a jogsértésnek, de a hatóság szerint erre már nem is volt szükség, mert a dolgozó közben szembesült a felmentés tényével.

Enyhítő körülmény volt az is, hogy a hatóság szerint nem rendszerszintű mulasztásról volt szó. Az eset azonban rávilágít, hogy így próbáljon az ember vélt vagy valós sérelmei miatt panasszal élni, azonnal kirúghatják. Valamint természetesen valaki, valakik hibája miatt mindannyiunk adóforintjaiból fizetik ilyenkor a büntetést. Az esetnek várhatóan lesz folytatása itt a KecsUP-on.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...