fbpx

FRISS HÍREK

Mit tegyen, ha kátyú okozott kárt az autóban?

- Advertisement -

A legtöbben, ha kátyúba hajtanak, és ez defektet, esetleg a felni károsodását okozza ( netán súlyosabb bajt ), a bosszúság miatt nem feltétlenül tudnak józanul gondolkodni, pedig egyáltalán nem kizárt, hogy a kár megtérül. Ehhez azonban bizonyítani kell, hogy az aszfalt hibája okozta a bajt. Hogyan teheti ezt meg?

  • Készítsen több fotót! Közelről és távoltól, hogy a helyszín, a kátyú és a kár is jól beazonosítható legyen.
  • Hívjon rendőrt, hogy hivatalos jegyzőkönyv készüljön!
  • Keressen szemtanút, névvel és címmel! Ő is írja alá a jegyzőkönyvet.

Amennyiben ezzel megvan, akkor a kárigénnyel együtt adja be az út kezelőjéhez a dokumentumokat. Ez lehet az önkormányzat vagy a Magyar Közút. A rendőrség segít ennek megállapításában.

Az egyik nagy biztosító szerint azonban az esetek jó részében elutasítják a beadványt és természetesen nem is fizetnek. Ugyanis az utak kezelői közpénzből működnek, és nem rendelkeznek az ilyen kártérítésekre nagy pénztárcával. Ebben az esetben csak a bírósági út marad, ami hosszadalmas.

Hasonló cikkünk:  Az egyháztól kerüljön a városhoz a Szentháromság-szobor - indítványozza Király József

Ráadásul könnyen jöhet a jogászkodás egy ilyen esetben, mert ha volt az úthiba előtt sebességkorlátozó vagy figyelmeztető tábla, akkor erre hivatkozva is megtagadható a kártérítés, mondván, hogy biztosan figyelmetlen volt a sofőr és gyorsan hajtott. Ez az, aminek ellenkezőjét aligha tudja bebizonyítani a sofőr. Mert még a szemtanú sem tudhatja, mennyivel hajtott a gödörbe. Azt meg pláne nem, hogy figyelt-e rendesen a vezető vagy sem.

Egy próbát azért mindenképpen megér. Főleg akkor, ha nem egy 2 ezer forintból javítható defektet szenvedtünk, hanem a gumi oldalfala repedt ki. Ilyen esetben muszáj lesz abroncsot cserélni, és azonnal minimum kettőt kell venni. Ami a legolcsóbb esetben is 20-30 ezer forintos kiadás.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...