fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Zrínyis szülők: Ne ebben az épületben kezdődjön a tanév!

- Advertisement -

Már sok ezer kecskeméti diák számolja: négyet kell még aludni és kezdődik a tanév. Köztük a Zrínyi Ilona Általános Iskola mintegy 600 tanulója is. Csakhogy ők nem várják annyira ezt. Nem azért, mert újra lesz lecke, hanem azért, mert félnek. Akár a szüleik, nagyszüleik. Köztudott tény – a top hírek egyike mostanság  -, hogy az épület omladozik, ami miatt omlásveszélyre figyelmeztet a tábla itt. Az épületnek a város a tulajdonosa, ezért a megoldást is innen várják. Az önkormányzat viszont mutogat államra, tankerületre, pályázatokra, bürokráciára. 2012-ben született a döntés, amely szerint államosították az iskolákat, majd a kecskeméti közgyűlés kormánypárti képviselői meg is szavazták, hogy a város adja át iskoláit. Cserébe évi mintegy 800 millió adóforintot fizet Kecskemét az államnak. Most látszik, mekkora hiba volt, mert lényegében lemondott arról Kecskemét, hogy az iskolái sorsa a kezében legyen. De mint az épület tulajdonosa, így is tehetne valamit – vélik a szülők, akik közül dr. Patyi Péter kvázi szóvivőként nyilatkozott a KecsUP-nak.

Nem tudjuk elfogadni az épület veszélyességét, és azt sem, hogy a város illetékesei bebújnak egy ürügy mögé, magyarán, hogy felújítás, modernizálás lesz. Majd valamikor, de erre most nincs lehetőség. Közben pedig azt sem teszik meg, ami halaszthatatlan. Úgy gondoljuk, hogy egy tulajdonosnak úgy kell átadnia egy épületet használatra, hogy az alkalmas legyen erre – nyilatkozta dr. Patyi Péter.

Az igazgatónő azonnal intézkedett, amikor leszakadt az utcafronti vakolat – folytatja tovább. Szerencsére éppen akkor nem sétált ott senki. Annál a bejáratnál történt mindez – a B kapunál – ami egy menekülési útvonal tűz esetén. Most azonban ezt bezárták, és Patyi szerint így is marad jó ideig. Ami óriási katasztrófához vezethet, ha netán tűz ütne ki az iskolában. E-mailben érdeklődtünk a tűzoltóságnál, hogy tudnak-e erről, ők adtak-e engedélyt erre. Ha jön válasz, megírjuk.

Szóval az igazgatónő jelezte, intézkedett, de nyilván neki nincs más eszköz a kezében. Erre kapta a választ a tulajdonostól, hogy most nem tudnak mit lépni, és nincs is idő rá már. Ez egy leszerelő válasz – mondta interjúalanyunk.

Ma délután sajtónyilvános szülői értekezletet tartanak az iskolában, de félő, hogy ez csak nyugtatás lesz, előremutató kijelentések nem hangzanak el. Ezzel viszont a szülőket nem tudják majd leszerelni, és talán elszakad  a cérna – véli dr. Patyi Péter. Ennek pedig olyan következményei lehetnek, hogy nem fogják iskolába hozni hétfőn a gyerekeket – tette még hozzá.

Hasonló cikkünk:  Gyökerestül kifordult és autóra dőlt egy fa a Gyenes téren

Ha valakinek a házának az utcafronti vakolata elkezd veszélyesen hullani, akkor jó eséllyel fog egy felszólítást kapni az önkormányzattól, és talán bírságot is, ha nem csinál semmit. Vagy az önkormányzat elvégzi a munkát és kiszámlázza. Ha ez lehetséges, akkor talán a saját tulajdonuk esetében is alkalmaznia kellene ezt a felfogást – szögezte le beszélgetőpartnerünk.

A megoldást abban látják as szülők, hogy ne ebben az épületben kezdődjön el a tanév. Keressenek a következő pár napban önkormányzati tulajdonú épületeket, és akár többen is osszák el a diákokat, akik jó körülmények között kezdhessék meg a tanulást. Addig, amíg közben fel nem újítják a Zrínyit. Ez az egy, amit el tudnak fogadni, és ezt már kinyilatkoztatták. Kincstári optimizmussal mennek el a nyilvános szülőire, hogy hátha megtörténik a csoda és bejelentik ezt.

Amennyiben mégis a romos épületben kell megkezdeni a tanévet, akkor a szülők egyéni döntésén múlik, hogy vállalják-e így. Itt felmerülhet az, hogy kiveszik a gyereket, hogy magántanuló lesz belőlük, hogy orvosi igazolásokkal távol maradnak, amíg nem történik előrelépés. Csakhogy így lelkileg sérülnek a gyermekek. Vagy jönnek az omladozó falak közé, a szülők pedig izgulnak. Ekkor viszont fizikai veszélynek vannak kitéve.

A tantermekben egyébként biztonságban vannak a diákok, mert a szülők igyekeznek ezeket rendben tartani. Sokan nem is szívesen mennek ki a teremből – nyilatkozta dr. Patyi Péter, aki a lánya osztálytermének közelében lévő WC-ben kicserélte az ülőkéket. Mert inkább tartották a gyerekek hazáig a szükségletet, csak ne kelljen a borzalmas állapotú mosdóba menni.

Az iskola udvarában sincs különb helyzet, mint az utcán. Ez viszont nincs lezárva, és a gyerekek itt fognak levegőzni, focizni, játszani. Ha mégis itt kezdődik a tanév. Van olyan ablak, amelyet egyik olvasónk rúgott ki 12 éve, és most a fotóinkon látta, hogy azóta sincs benne üveg.

Amikor ennyire központosítva van minden, akkor a mindennapi feladatok nincsenek elvégezve. Azért is sikítozniuk kell pedagógusoknak, hogy nyomtatni tudjanak, vagy, hogy kréta legyen elég. Nincsenek helyben források – magyarázza a probléma alapját dr. Patyi Péter. Elmondása szerint kb. 8 éve volt utoljára elfogadható állapotban az épület.

Amennyiben nem lesz előrelépés, akkor szombaton 14 és 16 óra között a főtéren csendes tüntetésen akarják nyomatékosítani, hogy nem fogadják el a helyzetet. Nem lesznek beszédek és semmilyen hangosítás. Molinók, táblák azonban igen. Dr. Patyi Péter kérdésünkre elmondta, hogy szívesen látnak itt politikusokat is, de nem szeretnék, hogy politikai eseménnyé forduljon át a megmozdulás.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...