fbpx

FRISS HÍREK

A polgármester alkalmassági vizsgája – 2. rész

- Advertisement -

Szerdán az első részben a kecskeméti polgármester asszony családjának összefonódásaira hívtuk fel a figyelmet, most jöjjön egy sokkal kényesebb ügy. Alkalmas, vagy alkalmatlan Szemereyné? Döntsön október 13-án a választófülkében Ön!

Kecskemétet is sötétségbe borította Orbán veje az Elios Zrt. ledlámpáival

Több ellenzéki párt fogott össze annak érdekében 2018 elején, hogy megszerezzék azokat a szerződéseket, amelyeket egyes önkormányzatok kötöttek az egykor Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Eliosszal a közvilágítás felújítására. Az e célból alakult árnyékbizottság Kecskeméten próbált betekinteni az iratokba, ám ezt akkor önkormányzat megakadályozta.

Nem volt konkurencia

A kecskeméti önkormányzat két ütemben folytatta le a közbeszerzést. Az I. ütem összköltségét 575 millióra, a másodikét 413 millió forintra számolták, a projekthez

Kecskemétnek 15 százalékos önerőt kellett biztosítania, ezt azonban a Lázár János vezette Miniszterelnökség átvállalta, ahogy több más település esetében is. Az uniós támogatásról szóló döntés alig két hónappal korábban született meg, ez 483 millió, illetve 346 millió forint támogatást jelentett a projekthez.

A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz – látva az elvárásokat, nem meglepő módon – egyetlen ajánlat érkezett, az Eliostól, a szerződést pedig 2014. április 22-én meg is kötötték mindkét ütemre.

Az indoklás szerint egyébként azért is ezt a konstrukciót választották, mert ezzel energiát, pénzt spórolhatnak majd meg az önkormányzatnak. Aztán végül kiderült, hogy ez nem bizonyítható, mert nincsenek erre vonatkozó mérések.

Hasonló cikkünk:  Tizenhárom premierrel, négy ősbemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is jelezte, hogy valami nincs rendben

A projektmenedzseri feladatokat Kecskeméten az Eupro Kft. látta el, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A karbantartási feladatokat egy másik Hamarhoz kötődő cég, a Sistrade végezhette tavaly év végéig a városban a Polár Stúdióval közösen.

Az OLAF Kecskemét esetében felhívta a figyelmet arra, hogy az első és második ütem karbantartása drágább, mint amivel számoltak korábban.

Az OLAF költségvetési csalás, sőt szervezett bűnözés nyomaira bukkant, de jelentésléből, amelyet a magyar hatóságoknak megküldött, kirajzolódik a közbeszerzések menete, illetve a taroláshoz kialakított szereposztás is a kiterjedt céghálóban. Ám az uniós hivatal hiába kérte a költségvetési csalás és a szervezett bűnözésre utaló nyomok feltárását, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában tavaly lezárták az ügyet.

Brüsszelből viszont rögvest jelezték, hogy ezzel nincs vége a történetnek, és úgy tűnik, a kartellgyanú egyelőre nem pattant vissza.

Az Európai Bizottság azt gyanítja, hogy az uniós támogatások lehívásától függetlenül is jogot sértettek azok a cégek, amelyek az elmúlt tíz évben az Elios Zrt.-vel közösen nyertek közbeszerzéseket. Ha bebizonyosodik, hogy felosztották egymás között a piacot, vagy megegyeztek az árról, és ezzel torzították a piaci versenyt, akkor jelentős büntetésekre számíthatnak. A magyar állam pedig 10 milliárd forintnál is több támogatásról mondhat le.

Alkalmas, vagy alkalmatlan? Ön dönt!

Közpénzből származó állami önerő, üzlettársi összefonódások a miniszterelnök vejével több helyen, majd egyetlen pályázó és nyertes. A polgármester és az alpolgármester pedig statisztál ehhez Kecskeméten, elfogadnak mindent, átveszik a sok lakossági panasz ellenére is a munkát. 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...