fbpx
6.1 C
Kecskemét
2023. március 28., kedd

FRISS HÍREK

A polgármester alkalmassági vizsgája – 3. rész

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolják a Kecskeméti Sportegyesületeket Működtető (KSE) Kft. egykori ügyvezetőjét és marketingigazgatóját, mindezt az MSZP Demokrácia Központjának feljelentése nyomán. Október 8-án folytatódik az évek óta tartó per. Felidézzük, Kecskemét jelenlegi polgármesterének szerepét.

A feljelentés szerint az önkormányzati tulajdonú cég fiktív arculati, illetve marketing számlákkal próbálta elkerülni az adó- és járulékfizetési kötelezettségeket. Az ügyészségi vizsgálatok szerint mindösszesen 452 225 175 forint kár keletkezett, az eljárás során nem térült meg, a kiutalt összegek felhasználása nem volt nyomon követhető – olvasható a vádiratban. Ehhez jön még a KSE Kft. 2012-ben elrendelt felszámolása során feltárt összeg: a felszámoló 335 584 811 forint tőke erejéig jelentett be polgári igényt.

A kifizetésekért az azóta lemondott Feyér Zoltán ügyvezető felelt, aki még sokáig az önkormányzati fenntartású Kecskeméti Sportiskolában vezető tisztséget töltött be eztán is. Ő az elsőrendű vádlott, míg a másodrendű Vörösmarty Attila, a cég volt marketingigazgatója. Utóbbi személye azért különösen érdekes, mert a kecskeméti Fidesz elnöke volt, valamint 2010-2014 között frakcióvezetője volt, és az akkori polgármester, Zombor Gábor bizalmasának számított. A vádlottak padján foglal helyet továbbá három cégvezető, akik fiktív számlákkal ügyeskedtek.

Van a történetnek egy feledésbe merült mellékszála is: ebben kifejezetten az önkormányzati támogatással éltek vissza a sportcég vezetői. A 2011-ben született 54 milliós szerződést kizárólag az ifjúsági-utánpótlás kosárlabda, kézilabda és röplabda működésére, utazásaira, meccseinek költségeire használhatták volna fel. Ennek ellenére több mint 28 millió forintot a perben is szereplő fiktív számlákkal számoltak el marketingköltség címén. A kecskeméti önkormányzat pénzügyi osztálya ezeket a számlákat be is fogadta. Ezért Király József, az MSZP kecskeméti frakciójának vezetője maga tett feljelentést 2016. január 18-án.

Hasonló cikkünk:  Nastyának nehéz volna visszatérni Szentpétervárra – nemzetközi önkéntes program Kecskeméten

A Legfőbb Ügyészség ezt költségvetési csalásnak minősítette, és továbbította a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségre, ahol egyébként a KSE-perben is vádat emeltek. Ott azonban nem sokat foglalkoztak az új fejleményekkel, hanem elküldték a KSE-per büntetőbírójához. Nyomozást azonban ebben külön nem rendeltek el, a Szegedi Törvényszék elnöke azt válaszolta a feljelentőnek, hogy az ügyben tárgyalások vannak kitűzve. A vádiratában azonban nem esik szó az 54 millió forintos ifjúsági sporttámogatásról. Nem is eshet, hiszen a KSE-perben a vád hűtlen kezelésről szól, utóbbi pedig költségvetési csalás. Mások a szereplői is, ugyanis Zombor Gábor jegyzi a szerződést és az a pénzügyi osztály fogadta be a számlákat, amelynek osztályvezetője, Finta Zita az MNB alapítványa által létrehozott kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem immár volt kancellárja.

Hasonló cikkünk:  Államtitkár: akkumulátorgyárat építenek Kecskeméten – a polgármester az ellenkezőjéről beszélt

A Szegedi Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádemelési javaslattal adta tovább az ügyet a Szegedi Járásbíróságnak.

A perben tanúként korábban már meghallgatták dr. Zombor Gábor fideszes országgyűlési képviselőt, Kecskemét korábbi polgármesterét és Szemereyné Pataki Klaudiát, a város jelenlegi polgármesterét is, aki akkor a gazdasági ügyekért és a városi cégek, így a KSE Kft. gazdálkodását kellett volna, hogy ellenőrizze.

2019. október 8-án folytatódik Szegeden a per. Egy informátorunktól úgy tudjuk, hogy Zombor Gábort újra beidézték.

Alkalmas, vagy alkamatlan? Ön dönt!

Szemereyné Pataki Klaudia a KSE-botrány ideje alatt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester volt. Egy vallomásában azt mondta, ő nem tudott a visszaélésekről. Ön szerint megfelelően látta el a munkáját? Alkalmas volt, vagy sem?

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...