fbpx
2.2 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A Szövetség nem engedi, hogy a lakók sérelmére épüljön társasház a Vacsi közi ABC helyén

- Advertisement -

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem engedhető meg, hogy a Vacsi közi ABC helyén egy több emeletes társasház épüljön, mert egy ilyen monstrum nem illik bele a környékbe.Májusban robbant a bomba, hogy itt egy földszint+3 szint nagyságú társasházat kíván építeni a telek tulajdonosa, a régi bolt helyett pedig egy színvonalas üzletet nyitna az új épületben és még több szolgáltató helyiséget. A környékbeliek rögtön tiltakozni kezdtek. Indokaik szerint túl magas lenne, belátnának az udvarokba, lakásokba. Túl zsúfolt lenne a terület a sok autó miatt, nagyobb lenne a károsanyag kibocsátás, a mélygarázsok miatt pedig a pincéiket féltették.  A Facebookon zajló vitába a beruházó is beszállt, igyekezett megnyugtatni a lakókat. Végül volt egy lakossági fórum is, ahol bemutatták a terveket, ami nem segített a helyzeten. A környékbeliek levelüket eljuttatták a közgyűlés elé is, ahol a városrész képviselője azt mondta, hogy az eredeti tervek tényleg túlzóak, egy kisebb társasházat lehetne ott építeni csak. A lakók leszögezték, hogy földszint+egy szint magasságot elfogadnak. Itt megállt a történet, a beruházó jelezte, hogy átalakítják a tervet, de nem tudni végül, hogy jelenleg milyen magas lenne a társasház. Ma a társasház tervezett helyén sajtótájékoztatót tartott a Szövetség, amelynek itteni jelöltje, dr. Tóth Szilárd leszögezte: nem engedhető meg, hogy olyan épület magasodjon itt, amely nem illik bele a környezetbe. Ráadásul jó lenne, ha készülne egy környezeti hatástanulmány, hogy mennyivel növelnék a forgalmat a tervezett üzletek és lakások. Mennyivel több lenne az autófüst és a zaj? Valamint a mélyépítés veszélyeztetné-e a pincéket? Elhangzott, hogy a Szövetség egyetért a lakók panaszaival, és azon lesz, hogy sérelmükre ne épülhessen meg itt egy túlzott méretű társasház.

Hasonló cikkünk:  Mi történt az elmúlt héten a vidéki Magyarországon? - heti sajtószemle

Király József mint építészmérnök, mint az illetékes bizottság elnöke és szintén a Szövetség jelöltje, egy fotóval érkezett. Ezen egy Velencébe behajózott luxushajót mutatott, amely kétszer olyan magas volt, mint a város épületei. Ezzel akarta szemléltetni, hogy mi történne, ha itt a házaktól egy jóval magasabb társasház épülne. Majd felolvasta Szemereyné Pataki Klaudia köszöntőjét a Településképi Arculati Kézikönyvből. E szerint, ha építkezünk, akkor nem csak környezetünket formáljuk, hanem hatással vagyunk  a közterületek látványára és a szomszédok életminőségére. Király József szerint ezeket nem csupán le kell írni, hanem be is kell tartatni a beruházókkal.

Lejer Zoltán, a Szövetség polgármesterjelöltje hozzátette, hogy amikor a szolgáltató önkormányzat megteremtéséről beszél az ellenzék, akkor azt érti például, hogy ilyen esetben elkészíti a szükséges környezeti hatástanulmányt a lakosság érdekében.

A sajtótájékoztatót végighallgató egyik lakos úgy búcsúzott el, hogy nehéz harc lesz, hiszen a társasházat a megyei építészkamara elnöke tervezi, amely egyébként valóban így van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...