fbpx
-3 C
Kecskemét
2023. február 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Független újságok: azonosak az örömeink és a bosszúságaink

Nyilvános kerekasztal beszélgetésen vett részt a KecsUP a Mérték Médiaelemző Műhely és az Ashoka meghívására Pécsen. Rajtunk kívül a helyi szabadpecs.hu, a kaposvári kapost.hu, a komlói 7300.hu és a debreceni debreciner.hu volt ott a diskurzuson.

Azokról a kérdésekről beszélgettünk a konferenciatermet megtöltő érdeklődők előtt, amelyek a leginkább foglalkoztatnak mindannyiunkat. A létezésünk és a jövőnk. Nagyon úgy tűnt, hogy bármelyik településen működő független sajtóról legyen szó, azonosak az örömeink és a nehézségeink is. Minden szerkesztőség arról számolt be, hogy olvasótáboruk nagysága egyértelműen azt jelzi: szükség van a zsebmédia mellett egy másik hangra is. Ahol megjelenhetnek olyan témák, amelyeknek nincs ( nem lehet ) helye az önkormányzati sajtóban. Ugyanakkor azt is megerősítette minden újságíró, hogy a létért óriási küzdelmeket kell folytatni. Mivel hozzánk ( és a többiekhez sem ) nem dőlnek közpénz milliók, a bevételeket, a működéshez szükséges pénzt magunknak kell megteremteni. És ez az a pont, ahol mindenki eljut addig előbb vagy utóbb, amikor azt mondják a felkeresett lehetséges támogatók, hogy félnek. Hogy bosszúhadjárat indul ellenük a hatalom részéről, amelynek az adott cég vagy vállalkozás ellehetetlenítése lehet a vége. Néhány szerkesztőség például úgy állapodott meg bizonyos támogatókkal, hogy inkább ne jelenjen meg a felületen céglogó vagy bármilyen más reklám. És lám, vannak olyan szponzorok, akiknek megéri a független sajtó támogatása akkor is, ha ebből nem profitálnak, mert nem kerül ki a cég logója, reklámja a felületre.

Hasonló cikkünk:  Elmaradó jogász és orvos bálak: A hangulat most nem alkalmas mulatni

a szervezők fotója

A helyi vezetéssel kialakított kapcsolatról túl sok pozitívumot senki nem említett. Egyedül a komlói portál számolt be arról, hogy egészen jól együtt tudtak dolgozni a fideszes vezetéssel, és ez végül abban csúcsosodott ki ( talán országos kuriózumként ), hogy rajtuk keresztül létrejöhetett egy fideszes polgármesterjelölt és ellenzéki kihívója között egy vita. De azért általában az a helyzet, hogy a fideszes polgármesterek és a várost irányítók ( október 13-ig minden szerkesztőség városában fideszes polgármester volt ) ellenségként kezelték a nem az ő kezükben lévő sajtót.

Hasonló cikkünk:  A Muzsikás Együttes csujogatásra is rábírta a Katona József Gimnázum diákjait - videóval

Az elején felsorolt városokban ( és Kecskeméten ) végül is csak Pécsen váltották le a fideszes polgármestert ( azért a testületekben akadt átrendeződés: fordult a helyzet vagy  szorosabb lett ), ezért a szabadpecs.hu helyzete különbözik a többi résztvevő sajtóétól. Ugyanis itt az ellenzék átvette az irányítást, de a szerkesztőség életében ez aligha fog nyomot hagyni. A portált képviselő újságírók ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy a sajtó mindenkori feladata az igazság feltárása és a hatalom ellenőrzése. A nyertes ellenzéki erők bár kétségtelenül baráti sajtónak tartják a lapot, azonban számítaniuk kell arra, hogy a piszkos dolgokat ( ha lesznek ) róluk is meg fogják írni.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...