fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Halloween Kadafalván: zengett a „Csokit vagy csalunk!”

- Advertisement -

Néhány kadafalvi utca már évek óta megtartja a halloween-i töklámpásos, jelmezes felvonulást, és ez idén sem volt másként. A lelkes közösség most is szép számban összegyűlt. Voltak, akik igyekeztek szépek lenni a maskaráikban, míg mások arra törekedtek, hogy csúnyák és ijesztőek legyenek. Nem csupán a gyerekek bújtak maszkokba, több felnőtt is beöltözött, és így indultak el a közel 2 órás útra.

150-200 fős lehetett a sereg. Az előzetes szórólapozás arra kérte a lakókat, hogy ha szeretnék vendégül látni a csapatot csokival, cukorral, akkor legyen kint a háznál egy világító, faragott tök. A menet végigjárta ezeket a házakat, ahol a gyerekek örömmel nyúltak az édességet tartalmazó tálba vagy zacskóba. A rutinosak már tudták, hogy érdemes egy kis kosarat vagy szatyrot elvinni az útra, mert több maréknyi finom falat is összejöhet. Most is voltak új csatlakozók, ők mostanában költöztek a környékre, és nagyon jól érezték magukat. A társaság egyre gyarapszik, és az épülő házak miatt, jövőre talán a 200 főt is meghaladhatja a tömeg.

A halloween a közhiedelemmel ellentétben nem amerikai hagyomány. Kelta eredetű ünnep. Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet , a nyár végét. A hiedelem szerint az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, igyekeznek megtalálni egykori lakhelyüket, és vissza szeretnének térni a világba. Annak idején különféle trükkökkel próbálták ezt megakadályozni, így ijesztő jelmezbe bújva, hangoskodva ünnepeltek. Vannak más magyarázatok is, de a lényegen ez nem változtat. Mindenhol megjelenik ilyenkor a töklámpás, a jelmezek és az édességek.

Hasonló cikkünk:  Aláírták az előszerződést, kezdhet építkezni Szegeden a kínai BYD elektromosautó-gyár

Néhány éve heves viták folynak arról az interneten, hogy a halloween-t tartók meggyalázzák a halottainkat, mivel jól szórakozva töltik az időt ezen a napon. Azt is fel szokták hozni, hogy a keresztény kultúrában halottak napja van, nem halloween. Miközben a kettő egyáltalán nem üti egymást, nem is egy napon vannak. Halloween október 31-én. Mindenszentek november 1-jén. Halottak napja pedig november 2-án. Tehát a töklámpásos menetek nem zavarnak bele semmilyen más hagyományba. A mulatozás pedig a nap végével elmúlik, és a következő napokon mindenki méltón megemlékezhet halottairól.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...