fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Pénzért adna ki közérdekű adatokat az önkormányzat – perelni fogunk

- Advertisement -

Pár napja írtuk meg, hogy közérdekű adatigényléssel fordultunk az önkormányzathoz. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyek azok a cégek, sajtóórgánumok, kik azok az újságírók, amelyek és akik pénzt kaptak a várostól kommunikációs feladatokra az elmúlt ciklusban. Akár az önkormányzat fényezésére, akár önkormányzati rendezvények, programok, események reklámozására. Kértük levelünkben, hogy az adatszolgáltatás terjedjen ki EU-s támogatásból megvalósított programok PR, reklám és kommunikációs tevékenységeire is.

Az önkormányzat pár napra rá válaszolt nekünk, hogy ha kíváncsiak vagyunk erre, akkor az 103.820 forint lesz. A törény ugyanis kimondja, hogy ha az adatok kiadása jelentős munkával jár, akkor ezért pénzt kérhet az adatgazda. Csakhogy az általunk megkérdezett ( az ilyen ügyekben tapasztalt ) újságírók és jogászok szerint, kérésünk nem járhat sok munkával. Ugyanis egy magára adó önkormányzatnál rendezve vannak a szerződések, és ezek kiadása nem jelent nagy terhet az apparátus számára. Ha viszont ez nincs így, azt nem lehet az adatkérőre terhelni. Ezt egyébként már egy sor bírósági döntés is igazolja. Így mi is a bírósághoz fordulunk. Nem nyugszunk bele abba, hogy az önkormányzat pénzt akar kérni olyan információkért, amelyek arról szólnak, hogy mindannyiunk pénzét hol és mire költik el. Erről joga van tudni a nagy nyilvánosságnak. Ezek azok az adatok, amelyek például egy önkormányzat működésének átláthatóságához járulnak hozzá. Úgy véljük, hogy ezeket az adatokat pénzhez kötni, nem más mint a költségtérítés intézménye mögé bújva időt húzni, titkolózni.

Hasonló cikkünk:  Átlátható a kecskeméti önkormányzat? Működik partnerség az önkormányzat, a képviselő és a választó között?

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...