fbpx
8 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Történelmi ellenzéki sikert hozott Kecskeméten a választás

- Advertisement -

Tegnap arra vállalkoztunk, hogy követjük az eseményeket a hivatalos valasztas.hu oldalon, és megírjuk a kecskeméti eredményeket. Ez nem lett volna túl bátor vállalás, ha alkalmas  emberek egy alkalmas szoftvert futtatnak a választási irodán. De ez az oldal pont arra használhatatlan az utóbbi választásokon, amire kitalálták. Folymatosan behalt, így az eseményeket lehetetlen volt követni. Fel is hagytunk ezzel, megírtuk, hogy nem a mi hibánk. A végén már csak a Facebook oldalunkon közöltük a végeredményt.

Történelmi sikert ért el az ellenzék

Bár papíron a Fidesz-KDNP van többségben a közgyűlésben, és Szemereyné Pataki Klaudia is behúzta a választást, azonban mégis az az igazán nagy tett, amit az ellenzéki összefogás, és a csapatot támogató lakosság összehozott. 2010-ben fordult elő legutóbb, hogy nem minden egyéni körzetet a Fidesz nyert meg. Akkor függetlenként került a testületbe az a Kohajda László, aki most a Szövetséget erősíti.  Pártokhoz köthető jelölteknek előtte 2002-ben sikerült öt egyéni körzetet is elvinniük, egészen pontosan az MSZP-nek és az SZDSZ-nek együtt vagy külön-külön. Tehát hosszú idők óta nem történt olyan, mint ami most vasárnap. De hogy hat egyéni körzetet elhozzon az ellenzék, a Fidesz-KDNP kontra ellenzék versengésben, még sosem volt.

A közgyűlési összetétel

Korábban megírtuk már, hogyan néz ki az új közgyűlés, a neveket most nem soroljuk fel újra.  A polgármesterrel együtt 12 kormánypártival szemben 9 ellenzéki lesz a testületben. Korábban ez az arány 16:6 volt. Ebből egyértelműen kitűnik, mennyivel zárult össze az olló, és mennyivel gyengült a Fidesz-KDNP, valamint mennyivel lett erősebb az ellenzék. Jelzi az ellenzéki erőt az is, hogy a 3. egyéni választókörzetben 73 szavazaton múlott az ellenzéki siker. Ha ez meglett volna, akkor egálban lettek volna a komránypárti és ellenzéki képviselők a testületben. De így is órisi dolog, hogy a komplett Széchenyiváros ellenzéki lett ( itt él a város lakosságának jelentős része ), ellenzéki a belváros, a Vacsiköz és a petőfivárosi körzet.

Hasonló cikkünk:  A hirdetőtáblák és a politikai reklámok is napirendre kerülnek a közgyűlésen

A részvétel

A mostani választáson a kecskeméti választók 37,36%-a vett részt. 2014-ben csupán 30%. A plusz 7% hozta meg úgy tűnik az ellenzéki sikert, tehát jól sikerült a Szövetségnek mozgósítás.

Megroppantak

Minden adat azt mutatja most, hogy Kecskemét már nem számít fideszes fellegvárnak. Többségben vannak ugyan, de ez már nem az a kényelmes többség, amihez hozzászoktak. Új irány kezdődik a kecskeméti politikai életben.

Nagy felelősség

Azzal, hogy az ellenzék egyéni körzeteket nyert, nem csupán a boldogság jött el számukra. Most kezdődik igazán a munka, a bizonyítás. A fél város rájuk szavazott, és ez a rengeteg ember most azt várja tőlük, hogy mutassák meg, valóban jobban tudják-e. Lesz sok dolguk. Ahogy ígérték, jó gazdáknak kell lenniük a körzetekben. De nem csupán itt szeretnének bizonyítani. Lejer Zoltán polgármesterjelölt azt mondta az eredményvárón, hogy bár hat körzettel szorosabb kapcsolata lesz az ellenzéknek, de az egész városért fognak dolgozni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...