fbpx
9.9 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Történelmi ellenzéki sikert hozott Kecskeméten a választás

Tegnap arra vállalkoztunk, hogy követjük az eseményeket a hivatalos valasztas.hu oldalon, és megírjuk a kecskeméti eredményeket. Ez nem lett volna túl bátor vállalás, ha alkalmas  emberek egy alkalmas szoftvert futtatnak a választási irodán. De ez az oldal pont arra használhatatlan az utóbbi választásokon, amire kitalálták. Folymatosan behalt, így az eseményeket lehetetlen volt követni. Fel is hagytunk ezzel, megírtuk, hogy nem a mi hibánk. A végén már csak a Facebook oldalunkon közöltük a végeredményt.

Történelmi sikert ért el az ellenzék

Bár papíron a Fidesz-KDNP van többségben a közgyűlésben, és Szemereyné Pataki Klaudia is behúzta a választást, azonban mégis az az igazán nagy tett, amit az ellenzéki összefogás, és a csapatot támogató lakosság összehozott. 2010-ben fordult elő legutóbb, hogy nem minden egyéni körzetet a Fidesz nyert meg. Akkor függetlenként került a testületbe az a Kohajda László, aki most a Szövetséget erősíti.  Pártokhoz köthető jelölteknek előtte 2002-ben sikerült öt egyéni körzetet is elvinniük, egészen pontosan az MSZP-nek és az SZDSZ-nek együtt vagy külön-külön. Tehát hosszú idők óta nem történt olyan, mint ami most vasárnap. De hogy hat egyéni körzetet elhozzon az ellenzék, a Fidesz-KDNP kontra ellenzék versengésben, még sosem volt.

A közgyűlési összetétel

Korábban megírtuk már, hogyan néz ki az új közgyűlés, a neveket most nem soroljuk fel újra.  A polgármesterrel együtt 12 kormánypártival szemben 9 ellenzéki lesz a testületben. Korábban ez az arány 16:6 volt. Ebből egyértelműen kitűnik, mennyivel zárult össze az olló, és mennyivel gyengült a Fidesz-KDNP, valamint mennyivel lett erősebb az ellenzék. Jelzi az ellenzéki erőt az is, hogy a 3. egyéni választókörzetben 73 szavazaton múlott az ellenzéki siker. Ha ez meglett volna, akkor egálban lettek volna a komránypárti és ellenzéki képviselők a testületben. De így is órisi dolog, hogy a komplett Széchenyiváros ellenzéki lett ( itt él a város lakosságának jelentős része ), ellenzéki a belváros, a Vacsiköz és a petőfivárosi körzet.

Hasonló cikkünk:  Megnyitják a Széktói Stadion városi oldalán a lelátót
Hasonló cikkünk:  Lesz-e futópálya a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban?

A részvétel

A mostani választáson a kecskeméti választók 37,36%-a vett részt. 2014-ben csupán 30%. A plusz 7% hozta meg úgy tűnik az ellenzéki sikert, tehát jól sikerült a Szövetségnek mozgósítás.

Megroppantak

Minden adat azt mutatja most, hogy Kecskemét már nem számít fideszes fellegvárnak. Többségben vannak ugyan, de ez már nem az a kényelmes többség, amihez hozzászoktak. Új irány kezdődik a kecskeméti politikai életben.

Nagy felelősség

Azzal, hogy az ellenzék egyéni körzeteket nyert, nem csupán a boldogság jött el számukra. Most kezdődik igazán a munka, a bizonyítás. A fél város rájuk szavazott, és ez a rengeteg ember most azt várja tőlük, hogy mutassák meg, valóban jobban tudják-e. Lesz sok dolguk. Ahogy ígérték, jó gazdáknak kell lenniük a körzetekben. De nem csupán itt szeretnének bizonyítani. Lejer Zoltán polgármesterjelölt azt mondta az eredményvárón, hogy bár hat körzettel szorosabb kapcsolata lesz az ellenzéknek, de az egész városért fognak dolgozni.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...