fbpx
0.7 C
Kecskemét
2023. február 6., hétfő

FRISS HÍREK

A hiros.hu nem merte leírni, hogy adót emelt a város

“Módosul Kecskeméten az iparűzési adó.” Ezt írja a hiros.hu a cikkében, amely végtére is arról szól, amiről most a miénk is.

Megemelte az iparűzési adót a város.

Persze, rosszul csengene, ha így írnák, hiszen éppen az adócsökkentés kormánya uralkodik (ezt állítják magukról), Kecskeméten pedig ennek helytartói.

Ezért aztán négyszer is a módosítás szót használják (plusz egyszer a képcímben is). Egyszer pedig a polgármesterre hivatkozva az adókedvezmény csökkentéséről írnak. Ügyes. Hátha lesznek olyanok, akikben a csökkentés szó marad csak meg. Emelésről nincs szó az önkormányzati sajtóban. Persze leírják azért, hogy 1,6%-ról 1,8%-ra “módosul” az iparűzési adó. Ami azt jelenti, hogy kevesebb marad a cégek kasszájában. A számítások szertint évi 1 milliárd forinttal lesz több így a város bevétele.

Megírtuk korábban, hogy az emelést azzal indokolják, hogy a korábbi -valóban az ország egyik legalacsonyabb iparűzési adója- 1,6% révén annyi vállalkozás jött ide, hogy hirtelen sok lett a jármű a városban. Az utakat pedig fejleszteni kell, ezért jobban a zsebükbe kell nyúlni a cégeknek. Ami nekik is az érdekük.

Hasonló cikkünk:  Kunhalmi Ágnes szerint csak előválasztással lehet majd 2024-ben eséllyel indulni

Az évi 180 millió forint önkormányzati közpénzből működő médiacentrumban lévő hiros.hu egyébként azt írja, hogy “A közgyűlés 2007-es döntése értelmében 2008 és 2011 között évről évre 0,1 százalékkal csökkentette az adó mértéket, így az végül 1.6 százalékon állt meg.” Ami a 0,1%-os csökkentést illeti, az nettó hülyeség, ennek érdemes lenne nekifutni újra. Segítünk: a százalékpont a helyes kifejezés.

Hasonló cikkünk:  Valótlanságok leírása miatt pert nyert Király József a Hírösvény és a Hiros.hu ellen

Az ellenzék részéről a vita során Király József azt mondta, hogy aggályosnak tartja az adó emelését, mert hallani, hogy közeleg egy újabb válság. Előtte, még a felívelő szakaszban jobban belefért volna szerinte.

Vancsura István azt vetette fel, hogy a nagyobb cégek többet, a kisebbek kevesebbet fizessenek a város kasszájába.

Gaál József alpolgármester (aki az iparkamara elnöke is egyben) azt felelte, hogy a cégek nyilván nem örülnek az emelésnek, de el tudják fogadni.

A közgyűlés a Fidesz-KDNP frakció 12 igen szavazatával elfogadta az eredeti javaslatot, hogy 1,6%-ról 1,8%-ra emelkedjen az iparűzési adó. A 9 ellenzéki képviselő tartózkodott.

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...