fbpx
12.5 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kitiltaná az autókat a belvárosból a Szakszervezet

- Advertisement -

Sárga mellényes, szájmaszkos biciklisek gyülekeztek pénteken sötétedéskor a főtéren. A Szakszervezet – így nevezték magukat. Azért jöttek össze, hogy egy kerékpáros menettel felhívják a figyelmet arra, hogy jobb lenne, ha a belvárosban nem közlekednének a levegőt szennyező autók. Egy kiadványt is osztogattak „Kié legyen a belváros?” címmel. Ebben arra hivatkoznak, hogy Kecskemét levegője nem éppen egészséges. Majd felsorolják az egészséges utca kritériumait egy brit közlekedési szakértő mentén. E szerint ilyen utca az, ahol:

  • mindenki otthon érzi magát
  • tiszta a levegő
  • vannak árnyékos és védett helyek
  • van hol megállni és megpihenni
  • nem túl hangos
  • van mit csinálni
  • az ember jól érzi magát
  • az ember biztonságban érzi magát
  • az ember szívesen sétál itt
  • egyszerű átkelni az úton

Ezeken felbátorodva a szervezők azt kérdezték többször is a biciklisektől, hogy „Kit tiltsunk ki a belvárosból? Az autóforgalmat, vagy a szelíd gyalogosokat és kerékpárosokat?”

„Az autósokat!” – hangzott a válasz.

Az összegyűltek úgy képzelik el például a Petőfi utcát, hogy az egy fás és árnyas sétány. A buszpályaudvar helyett játszótért látnának szívesen boldog gyerekekkel. A Rákóczi utat és a főteret szerves egységben gondolják, amelyet nem kereszteznek autók. A könyvtár előtt pedig nagy fákkal egy parkot álmondtak meg, ahol padokon lehetne olvasni a kikölcsönzött könyveket.

Hasonló cikkünk:  A piacnál gyűjtött aláírást a Jobbik az 5 ezer forintos éves kamarai hozzájárulás eltörléséért

Káromkodások között tekertek

Hogy véleményüket nyomatékosítsák, elindultak és tettek két kört a körúton. Persze a közlekedők ennek nem örültek túlzottan, igaz nem tudták mi végre az akció.

Az autósok bosszankodása aztán a rendőrség előtti körforgalomban csúcsosodott ki, ahol a mintegy 100 kerékpáros megtett néhány kört. Ez ugyan nem szabálytalan, de néhány autós nem volt türelmes és dudált. A mérgesebbek száját a lehúzott ablakon keresztül elhagyta egy k.rva anyátok, f.sszopók, hülye b.zik. kiabálás. Egy szolídabb pillanatról készítettünk egy vidót.

Kétségtelenül idegesítő lehetett a körözés, miközben mindenki sietett haza vagy a gyerekért az iskolába. Ugyanakkor a kerékpárosok meg azért lehetnek dühösek (és azok is), hogy túl sok a füstölgő jármű ott, ahol ők tekernek, és kénytelenek beszívni a benzingőzt vagy a gázolaj füstjét. Ha úgy tetszik 1:1 az állás.

Mindezek ellenére nem volt semmi gond, incidens. A tervezett túra után mindenki ment, amerre a dolga hívta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...