fbpx

FRISS HÍREK

PET palackból itták a vizet a környezetvédelmi programról szóló városházi tájékoztatón

- Advertisement -

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tudatta a kecskemétiekkel (saját Facbook oldalán is), hogy készül a város környezetvédelmi programja a következő öt évre. Így fogalmaz a posztjában:

„Bolygónk jövőjéért csak együtt tehetünk.”

Szépséghibája ennek a kijelentésnek, hogy a mondathoz csatolt fotók (a sajtótájékoztatóról)  között rögtön az első azt mutatja, hogy hárman ülnek még a polgármester mellett az asztalnál, előterükben pedig PET palackokban ásványvíz látható. Ez a cikkünk kezdőképe.

Nem tudjuk, hogy mennyire gondolja komolyan a városháza a környezetvédelmet. Amennyiben nem csupán politikai akció volt a klímahelyzetről szóló sok-sok híradás közepette a bejelentés, vagyis ha egy olyan akció volt, amely során a környezetvédelem mellett elkötelezett, felelős városvezetés szólalt meg, akkor kérdés, hogy helye van-e az asztalon PET palackoknak? És jó-e ez a szlogen a programhoz: „Fogyassz mértékkel, környezeti léptékkel”?

A fideszes többségű közgyűlés tavaly megszavazta, hogy visszaszorítják a PET palackok használatát

Hiszen az elmúlt években nem kevés híranyag jelent meg arról, micsoda rombolást tudnak ezek a palackok okozni, és úgy általában az eldobált műanyagok, például a szatyrok is. Folyókat képesek ellepni, a műanyagokat lenyelő állatok pedig epusztulnak. Felmérések szerint Magyarországon a fogyasztott italokat túlnyomó részben PET palackban vásárolják meg, amelyek percek alatt hulladékká válnak. Jobb esetben a kukába kerülnek, és nem erdőkben, folyók mentén, vagy egyszerűen az utcákon dobálják el. Azért is rendkívül veszélyes a környezetre a PET palack, mert 450 év a lebomlási ideje. Arról nem is beszélve, hogy 1 db műanyag palack előállításhoz háromszor annyi víz kell, mint amennyi vizet töltenek bele. Vagyis egy 1 literes PET palack előállításhoz 3 liter vízre van szükség.

Szóval volt egy városházi esemény, ahol szóba került a környezetvédelmi szemléletváltás, miközben PET palackokban adtak vizet a résztvevőknek.

Mindezt úgy tette a városháza, hogy 2019 tavaszán a közgyűlés Falu György bizottsági elnök (környezetvédelmi bizottság) előterjesztését elfogadva arról döntött, hogy az önkormányzat visszaszorítja a PET palackok használatát. Sztachó-Pekáry István képviselő is az ivóvíz fogyasztására buzdított, és a polgármester is megjegyezte, hogy egy versenyen a kecskeméti víz lett az egyik legjobb minőségű. Akkoriban Falusi Norbert képviselő többször is szerette volna, ha a közgyűlés megszavazza a PET palackok visszaszorítását, de a Fidesz-KDNP frakció nem találta alaposnak az indítványokat, ezért nem támogatta. Végül, amikor saját képviselőjük terjesztette elő bizottsági elnökként, akkor igennel szavaztak.

Hasonló cikkünk:  KSE-per: valaki számára véget ért, másnak folytatódik

Van még más furcsaság is

Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (Szövetség) a polgármester Facebook oldalán a követekző mondatot írta kommentben:

„Szerencsések vagyunk, hiszen városunknak van egy környezetvédelmi tanácsnoka: szívesen adna Önöknek tanácsot, és talán akkor nem követtek volna el ilyen baklövést.”

A környezetvédelemért felelős tanácsnokot Szőkéné Kopping Ritának hívják (a Szövetség frakció tagja). Ő is kommentelt a polgármesteri oldalra.

„Tisztelt Polgármester Asszony! Érdekes…. Környezetvédelmért és fenntarthatóságért felelős tanácsnokként nem kaptam meghívót. Miért is??”

Megkerestük a tanácsnokot, aki a KecsUP-nak elmondta, hogy minden lehetséges helyen megnézte, hogy kapott-e meghívót, tehát még a spam mappában is, de nem talált ilyet. És itt egy újabb kérdést muszáj feltennünk. Azt írja Szemereyné Pataki Klaudia, hogy a környezetvédelmi program a társadalom széles bevonásával készül. De vajon mennyire széles az a bevonás, amelybe még az illetékes tanácsnok sem fér bele?

Arról is szó volt, hogy várják az észrevételeket, javaslatokat a programhoz. Mi azt javasolnánk, hogy első körben száműzzék a városháza tájáról a PET palackokat. Arra amúgy sincs nagy szükség, ha csak mentes vizet tesznek ki bennük az asztalokra. Hiszen a Bácsvíz sokszor elmondta, hogy a kecskeméti csapvíz ásványvíz minőségű. Tehát: kancsó, csapvíz és üvegpohár. Ez a javaslatunk. Amivel még pénzt is meg lehet takarítani, hiszen nem kellene ásványvizet vásárolni nagyobb tételekben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...