Olcsóbb lett egy közbeszerzés Kecskeméten

0

Ritkán hallott mondat, ugye? Miközben országos szinten a folyamatosan dráguló közbeszerzésekről hallani, most Kecskeméten éppen az egyik ilyen olcsóbb lett. Persze nem azért, mert a nyertes jelezte, hogy beéri kevesebb pénzzel is.

De akkor miről van szó?

A Homokbányán, az önkormányzati munkásszállás mellett egy ideje zajlik már a zöld város nevű projekt. Épül itt egy „Kerékváros bringapark”, egy kerékpáros készségfejlesztő és KRESZ pálya, valamint futópálya is.

Ezekhez tartozik egy úgynevezett kiszolgáló épület, amelyet egy régi katonai épület helyére húznak fel. Itt kap helyet a közbeszerzési kiírás szerint a “bike and coffe”, ami talán egy kerékpáros üzlettel egybekötött kávézó lesz, vagy csupán egy kávézó biciklisekre fókuszálva. Lesznek itt öltözők, oktatóterem és illemhelyek is. Ennek az épületnek az építése lesz olcsóbb azért, mert változott a műszaki tartalom az építkezés közben.

Amit nem láttak előre a tervezéskor

Az anyag szerint az épület eredeti költsége 157.134.636 forint (ÁFA nélkül), ami több, mint 7 millióval csökken. A régi épület bontásakor derült ki, hogy kilazulhatnak a gerendák és a tartó szerkezetek közötti kapcsolatok, ezért felfüggesztették a munkát.

Hasonló cikkünk  Szerencse, hogy rendbe tették a Bringaparkot, mire a KTV odament interjúzni az alpolgármesterrel

A módosítást közlő tájékoztató szerint a tervezés során nem látták előre, hogy nem a várt technológiával alakították ki régebben a födém vasbeton kapcsolatait. A statikus megállapította, hogy nem  is szükséges a födém elbontása, a szerkezeti javítások után alkalmas lesz arra a funkcióra, amelyet szánnak neki. Ezért lett olcsóbb az építkezés, így a vállalkozói díjat 149.767.550 forintra (ÁFA nélkül) csökkentették.

A teljes zöld város projektre 800 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott az önkormányzat.

A nyertes

A munkát egyébként a Mester-Bau 2002 Kft. nyerte el, amely a Sipos László önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) érdekeltségébe tartozó Classic Investment Kft.-vel egy címre van bejelentve. Sipos neve korábban  – az Opten cégadatbázis szerint – a Mester-Bau 2002 Kft.-nél is feltűnt.

Hasonló cikkünk  Úgy tűnik, rendszerszintű okai vannak a Bringapark elhanyagoltságának

Sipos Lászlóval és a Mester-Bau 2002 Kft.-vel kapcsolatban pár éve arról cikkezett a Magyar Narancs, hogy “Családi céget tömköd százmilliókkal Kecskemét”.