fbpx
14.9 C
Kecskemét
2021. október 16., szombat

FRISS HÍREK

Olcsóbb lett egy közbeszerzés Kecskeméten

Ritkán hallott mondat, ugye? Miközben országos szinten a folyamatosan dráguló közbeszerzésekről hallani, most Kecskeméten éppen az egyik ilyen olcsóbb lett. Persze nem azért, mert a nyertes jelezte, hogy beéri kevesebb pénzzel is.

De akkor miről van szó?

A Homokbányán, az önkormányzati munkásszállás mellett egy ideje zajlik már a zöld város nevű projekt. Épül itt egy „Kerékváros bringapark”, egy kerékpáros készségfejlesztő és KRESZ pálya, valamint futópálya is.

Ezekhez tartozik egy úgynevezett kiszolgáló épület, amelyet egy régi katonai épület helyére húznak fel. Itt kap helyet a közbeszerzési kiírás szerint a “bike and coffe”, ami talán egy kerékpáros üzlettel egybekötött kávézó lesz, vagy csupán egy kávézó biciklisekre fókuszálva. Lesznek itt öltözők, oktatóterem és illemhelyek is. Ennek az épületnek az építése lesz olcsóbb azért, mert változott a műszaki tartalom az építkezés közben.

Amit nem láttak előre a tervezéskor

Az anyag szerint az épület eredeti költsége 157.134.636 forint (ÁFA nélkül), ami több, mint 7 millióval csökken. A régi épület bontásakor derült ki, hogy kilazulhatnak a gerendák és a tartó szerkezetek közötti kapcsolatok, ezért felfüggesztették a munkát.

Hasonló cikkünk:  Brutálisan magas benzinár a mai - ha nem szükséges, ma ne tankoljon 

A módosítást közlő tájékoztató szerint a tervezés során nem látták előre, hogy nem a várt technológiával alakították ki régebben a födém vasbeton kapcsolatait. A statikus megállapította, hogy nem  is szükséges a födém elbontása, a szerkezeti javítások után alkalmas lesz arra a funkcióra, amelyet szánnak neki. Ezért lett olcsóbb az építkezés, így a vállalkozói díjat 149.767.550 forintra (ÁFA nélkül) csökkentették.

Hasonló cikkünk:  Portfolio: gigantikus adósságot vett a nyakába a magyar állam

A teljes zöld város projektre 800 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást kapott az önkormányzat.

A nyertes

A munkát egyébként a Mester-Bau 2002 Kft. nyerte el, amely a Sipos László önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) érdekeltségébe tartozó Classic Investment Kft.-vel egy címre van bejelentve. Sipos neve korábban  – az Opten cégadatbázis szerint – a Mester-Bau 2002 Kft.-nél is feltűnt.

Sipos Lászlóval és a Mester-Bau 2002 Kft.-vel kapcsolatban pár éve arról cikkezett a Magyar Narancs, hogy “Családi céget tömköd százmilliókkal Kecskemét”.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...