fbpx

FRISS HÍREK

Szabad március: egy ünnep nélküli ünnep

- Advertisement -

Kihalt várost legutóbb akkor láttam, amikor sok évvel ezelőtt egy olasz-francia-spanyol körút alatt érintettük az észak-olasz Palmanova városát (felkészül a bakancslistás Csernobil). Ez egy fentről nézve teljesen szabályos, csillag alakú város. Mivel nem nagy, a főterén sétálva is látható, érezhető az alakzat. Vasárnap délután volt, forma egyes futam. Könnyen lehet, hogy a Ferrari okán egyfajta nemzeti ünnep minden egyes versenynap itt, és ezért volt tök kihalt a városka. Csak néhány turista bóklászott benne. Döngető nyár volt, és nem volt sor a fagyizó előtt sem. Már pedig ha így van, akkor valóban nincs tömeg. Érdekes város, mindenképpen ajánlom, ha valaki Trieszt környékén jár.

Könnyen lehet, hogy mostanság teljesen más miatt kihalt ez a város. Esetleg más települések. Reméljük, soha semmi miatt nem fogjuk ezt mi megtapasztalni. Egy lépéssel azonban közelítettünk most ez irányba mégis, bízzunk benne, hogy nem lesz több lépésre szükség. Az önkormányzat és az ellenzék is bejelentette (sőt a Kefag is mint a Nyíri-erdei ünnepség szervezője), hogy elővigyázatosságból nem tartja meg az ünnepi megemlékezést. Legalábbis szervezetten, nagy tömegeket csábítva nem. Csöndes koszorúzás lesz. Mindenki a saját belátása szerint mehet egyik vagy másik emlékműhöz, szoborhoz fejet hajtani.

Különös ünnep lesz ez így. Üres? Nem tudom. Vagy így lesz végre rendben? Minden politikai sallang nélkül? Talán. Személyes megemlékezés, magunkba fordulás, egy vers, egy idevágó film, baráti beszélgetések. Egy kirándulás, szaladgálás az utcán a gyerekekkel. Ki tudja, tán még meghittebb is lesz.

Nem vész el, csak átalakul?

Azt hiszem, hogy az ünnep azért nem marad el teljesen. Inkább csak átköltözik a Facebookra. Talán megszaporodnak majd a hétvégén a politikusi videó üzenetek, a pártok által készített bejegyzések. Megtanulják majd ezt is kezelni. Önök pedig, hírfogyasztók, mi pedig hírkészítők megtanulunk majd ehhez is alkalmazkodni. Van ennek is előnye. A monitor előtt ülve mindenki egyszerre több helyen is, és bárhol ünnepelhet a technika segítségével. Vírust pedig maximum a gépünk kaphat közben.

Legutóbb 2013-ban volt különleges a március 15-e. Akkor a nagy hó okozott riadalmat, káoszt. Nem emlékszem már pontosan, hogy maradtak-e el ünnepségek. Bizonyára. De ahol volt is, egészen különössé vált a hóvihar miatt. Akkor azt javasolták, hogy üljünk át egy másik autóba, most pedig lényegében azt, hogy eszünkbe ne jusson! Mármint inkább kerüljük az embereket. Én pedig azt javaslom, figyeljük meg, milyen is egy ünnep nélküli ünnep. Véssük be a naptárba, mindenképpen különleges alkalom lesz.

Gunity Gábor főszerkesztő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...