fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektora válaszolt kérdéseinkre a kecskeméti egyetem átalakításáról

- Advertisement -

Jelentős átalakításon megy keresztül a kecskeméti állami felsőoktatás, miután egy kétharmados törvényjavaslattal lehetővé teszik a magánegyetemmé válást. Első lépésben az állam (mint alapító) létrehozza a Neumann János Egyetemért Alapítványt. Az állami tulajdonú oktatási ingatlanok a fenntartóváltást követően a magánegyetemként tovább működő egyetem tulajdonába kerülnek. A még összetételében ismeretlen kuratóriumi tagokat a miniszter nevezi ki. 2022. január 1-től az alapítvány alapítói jogainak gyakorlása az alapítvány kuratóriuma részére átadásra kerülhetnek – olvasható ki a törvényjavaslatból.

Az egyetem átalakításáról eddig széles körben a kecskeméti polgárok semmit sem hallhattak, eltekintve a közvetlen érintetteket. Miután a parlament elé került a törvényjavaslat, vált nyilvánossá, hogy strukturális átalakítás zajlik a kecskeméti felsőoktatásban. Az is csak most vált mindenki számára világossá, hogy ez az átalakulás már ősz óta folyik.

Dr. Fülöp Tamást, az egyetem rektorát kérdeztük a kecskeméti egyetem átalakításáról, finanszírozásáról, hallgatókról, oktatók helyzetéről, kuratóriumról.  

– A Neumann János Egyetemért Alapítvány részére átadott vagyon elegendő lesz az eddigi állami támogatások kiváltására, vagy továbbra is terveznek az állami támogatásokkal? 

Dr. Fülöp Tamás: Az Országgyűlés előtt lévő jogszabály elfogadásával az egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett e célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek július 1-jével. Ugyanakkor az intézmények nem szakadnak el teljesen az államtól, hiszen mint megrendelővel 15-20 éves keretszerződést és 3-5 éves finanszírozási szerződést kötnek vele. A hosszú távú működés feltételeit az állami vagyonjuttatás, a hallgatók után járó állami finanszírozás és az intézményi bevételek együtt biztosítják.

 – Az egyetem átalakítását követően mely karok tartoznának a Neumann János Egyetemhez? Három éves kifutással valóban megszűnhet a kertészeti kar? Egyes hírek szerint a nagy múltú GAMF kapcsán felmerültek olyan hírek, hogy a Szegedi Egyetembe integrálódhat. Valós terv ez? A pedagógus képzőkar (a hiros.hu felvetése szerint) a Károli Egyetemhez fog tartozni. Meg tudja erősíteni ezt az információt?

Kormánydöntés arról született, hogy a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara kiválik a Neumann János Egyetem szervezetéből, és 2020. június 30. napjától beolvad a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe. A döntés oka, hogy a kecskeméti református pedagógusképzés komoly hagyományokkal bír. Én úgy gondolom, a változással gazdagabbá, színesebbé válhat a kecskeméti felsőoktatás, és új lendületet vehet a valódi értelemben vett egyetemvárossá válás folyamata is.

Hasonló cikkünk:  Gergely-járás a Lakiteleki Szivárvány Óvodában - fotógalériával

– A leendő nappalis diákok számára továbbra is biztosítják majd a térítésmentes tanulás lehetőségét? A kuratórium dönthet saját hatáskörben arról, hogy mennyi diák kaphat ösztöndíjat? Továbbra is a központi felvételi eljáráson keresztül lehet majd jelentkezni?

Természetesen a Neumann János Egyetemen továbbra is lesznek állami finanszírozású felsőoktatási képzések, ahol nem kell tandíjat fizetnie a hallgatóknak. A hallgatók tanulmányait segítő ösztöndíjak rendszerét pedig szeretnénk tovább bővíteni, hiszen az egyetem alapvető érdeke, hogy a jövőben is vonzó, sok diák számára elérhető, magas színvonalú diplomás képzéseket kínáló felsőoktatási intézmény legyen. A felvételi eljárást illetően a Neumann János Egyetemre ugyanazok az eljárási szabályok fognak vonatkozni, mint az összes többi magyarországi felsőoktatási intézményre.

– Az egyetemi oktatók jogállása is átalakulhat, miszerint közalkalmazotti státuszuk megszűnhet és egyszerű munkaviszonnyá alakulhat át?

Igen, mivel megszűnik az állami fenntartás, a munkavállalók jogállása is változni fog, de ez hasznukra válik, hiszen rugalmasabb kereteket biztosít. Minden munkavállalóval új munkaszerződést kötünk, ami a közalkalmazotti bértábla kötöttségeivel szemben a munkatársak jobb megbecsülésére, a magasabb bérekre is lehetőséget ad. Egyetemünk érdeke, hogy megőrizzük munkavállalóinkat, és oktatóink-kutatóink számára vonzó életpályát biztosítsunk intézményünkben. A kiváló teljesítményt pedig versenyképesebb jövedelmekkel szeretnénk ösztönözni.

– A kuratórium dönthet az oktatók kinevezéséről, illetve a dékánok és a rektor személyéről?

Az Egyetem működési kereteit a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény határozza meg, melynek értelmében a rektor és a dékánok kinevezéséről az Egyetem Szenátusa dönt. Az új fenntartói és finanszírozási modell kialakítása az Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése mellett az intézmény működési stabilitásának és hatékonyságának, bevételszerzési képességének, szolgáltatási és innovációs tevékenységének bővítését szolgálja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...