fbpx

FRISS HÍREK

Polgármesteri rendelet: lehet „zajoskodni” a bulinegyedben

- Advertisement -

A város honlapján a veszélyhelyzeti döntések bannerre kattintva, a veszélyhelyzeti intézkedések alatt feltűnt egy polgármesteri rendelet (április 21-i dátummal), amely arról szól, hogy az úgynevezett bulinegyed (és a Campus területe) kikerül a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló 2013-as rendelet hatálya alól.

Eddig sárga lámpa előtt várakozott a bulinegyed

Még évekkel korábban döntött arról a testület, hogy éjszakai szórakozási lehetőségre egy úgynevezett bulinegyedet jelöl ki. Ezt mutatjuk a térképen.

Google Map

Vagyis a Rudolf-laktanya területéről van szó. Arról már 2017-ben döntött a közgyűlés, hogy az itt létesülő vendéglátóhelyeknek nem kell bezárniuk 24 órakor. Tehát ezt a területet, valamint a mellette lévő Campus területét (bal alsó sarokban a fotón) is kivették a 2012-es rendelet hatálya alól, amely a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozza. Ez alapesetben tiltja éjféltől hat óráig, hogy nyitva legyenek. Néhány kivétel van a rendeletben, ilyen lett tehát három éve a bulinegyed és a Campus területe is. De a három évvel ezelőtti döntéssel még nem lehetett volna itt mondjuk hangos koncertet tartani. (A Jogi és Ügyrendi Bizottság egyébként dönthet arról, hogy melyik üzlet kapjon még lehetőséget az éjfél utáni nyitva tartásra, de ehhez kérelemmel kell ide fordulni, majd a grémium hagyja jóvá a kérelmet vagy utasítja el.)

Így kapott zöld lámpát a bulinegyed

Kellett még egy döntés ahhoz, hogy a bulinegyed valódi bulizási területté váljon, még pedig az, hogy lehessen itt hangoskodni. Vagyis például diszkót, koncerteket tartani. Bár a veszélyhelyzet óta az ilyen jellegű rendezvények tilosak, vagyis elméletileg nem lett volna sürgős, hogy a polgármester rendelkezzen erről most, ő megtette ezt többek között a katasztrófavédelmi törvény által, a veszélyhelyzetben ráruházott hatalommal élve.

Hasonló cikkünk:  KSE-per: valaki számára véget ért, másnak folytatódik

A városháza kommunikációs vezetőjétől levélben érdeklődtünk arról, hogy a rendelet előtt egyeztetett-e bárkivel is a polgármester, mondjuk a területek önkormányzati képviselőjével, vagy képviselőivel, amennyiben többhöz tartozik ez a terület. Esetleg a két frakcióval. Azért is fordultunk a városházához, mert ez a rendelet nem tartozik a vírus elleni védekezéshez, és nem is tűnik most olyan fontosnak, hiszen a jelenleg hatályos kormányrendeletek alapján úgysem lehet bulizni most. Ha csak nem enyhítenek a szabályokon, ahogyan már pedzegetik ezt május 4-től. A rendelet szerint a véleményezési jogkörrel bíró megyei kormányhivatal véleményét kikérte a polgármester a rendeletalkotás előtt.

A bulinegyedben közben megépült (vagy az utolsó munkálatokat épp most végzik) a VER-BAU Kft.-hez köthető Ápoló Klub (a beteg lovak istállója helyén), és ez május elején nyitott volna egy koncerttel, de ezt az eseményt áthúzta a koronavírus-járvány. Most azt írja a VER-BAU Facebook oldala, hogy fogalmuk sincs, mikor lesz majd a nyitóbuli.

UPDATE

Az Ápoló Klubnál járva azt láttuk, hogy még építési területté van nyilvánítva, vagyis még nincs készen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...