fbpx
15.1 C
Kecskemét
2021. október 18., hétfő

FRISS HÍREK

Városi segítség nehéz helyzetbe jutott cégeknek: tulajdonrészt, hozamnövekedést, kezességet és jelzálogot kérnek cserébe

Az önkormányzati sajtóban PR cikként jelent meg április elején az a hír ( amit átvett később természetesen más önkormányzati szócső is), hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Városi Alapkezelő mentőcsomagot készít azoknak a kecskeméti cégeknek, amelyek a koronavírushoz kapcsolódó intézkedések miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Ennek keretében kecskeméti kkv-k juthatnak tőkebefektetéshez és – kedvező kamatozású – tagi kölcsönhöz összesen 200.000 eurónak megfelelő forint összeghatárig az általuk foglalkoztatott munkaerő megőrzése, illetve visszaszerzése érdekében.” – áll a honlapjukon.

A részletek néhány nappal a PR interjú után derültek ki. Ezek szerint kimondottan olyan kecskeméti székhelyű cégek (Kft-k és Zrt-k) igényelhetnek ilyen kölcsönt, amelyek tavaly elérték a 150 millió forintos árbevételt, nyereségesek voltak és legalább három munkavállalójuk van a tulajdonosi körbe tartozó személyeken felül.

1 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, “a finanszírozás összege a megtartott, visszaszerzett munkahelyekre vonatkozóan a következő 6 havi időszakra esedékes, munkaviszony keretei között foglalkoztatott munkaerő teljes költsége, min. 30.000 eurónak és max. 200.000 eurónak megfelelő forint összeg (tőke és tulajdonosi hitel) a csekély összegű támogatásokra (de minimis) vonatkozó szabályok figyelembevételével.” – derül ki a tájékoztatóból.

Tulajdonrészt, kezességet és jelzálogot kérnek cserébe

Csakhogy a kölcsön folyósításának nem csupán az előbb említett alapfeltételei vannak, hanem szigorúbbak is. Ezek pedig:

  • A kölcsönt kapott cégbe kb. 5%-ig beszáll tulajdonosnak az alapkezelő, és ezt a részt majd a kölcsön lejárátval vissza kell vásárolni ( “az elvárt hozammal vásárolható vissza”)
  • Készfizető kezesség és zálogjog kikötése a tulajdonos üzletrészére, és szó lehet további fedezetről: ingatlan jelzálog, vagyont terhelő zálogjog
  • Az elvárt hozam, kamat évi 2,5%-3,5% az ügyletminősítés és a felajánlott fedezetek függvényében
Hasonló cikkünk:  Lejer–Király: a polgármester ne az ellenzékkel foglalkozzon, hanem újítsák fel a Halasi úti felüljárót  
Hasonló cikkünk:  Hogyan szavazunk az előválasztáson online?

A kölcsön futamideje maximum 5 év, “a visszafizetés akár egy-két év csúszással is kezdhető, ami lehetőséget ad a cégeknek a talpra álláshoz.

Kérdésekre linkkel válszolt nekünk az alapkezelő

Amikor útjára indította ezt a programot az alapkezelő, akkor néhány kérdést tettünk fel írásban. Minap érkezett a válasz, pontosabban egy link, a Gyakran ismételt kérdések fül a honlapjukon, hogy ott mindent megtalálunk. Ha kérdésekre egy linket kapunk válaszként, akkor úgy gondoltuk, nincs értelme újabb kérdéseket feltenni, pedig lennének. Kétségtelen, hogy pár kérdésre választ kaptunk ezen az oldalon, azonban nem mindre. Mégpedig erre:

– Milyen felhasználási hajlandóságra, mennyi pályázóra számítanak?

Ezennel olvasóinkhoz fordulunk. Az ajánlott link Gyakori kérdések rovátát ajánlották nekünk. Ha erre a kérdésre ott megtalálják a választ, akkor küldjék el nekünk (nem az volt a kéréds, hogy hány cég lehet, mely megfelel a feltételnek). Köszönjük.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...