fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Nesze neked kevesebb műanyag – a kormány visszavonta a kevesebb műanyag javaslatát

- Advertisement -

Az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagokat, például a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat – emlékeztet a hvg.hu.

Kis magyar harc az EU ellen – Semjén Zsolt: no comment

Hogy a kormánynak olyan nagyon nem tetszik ez a javaslat, már a múlt heti kormányinfón is kiderült, mikor Gulyás Gergely az egészet uniós kényszernek nevezte, és azt mondta, nem feltétlenül a jószándék miatt terjesztették be, hanem mert az EU ezt írja elő. (444.hu)

A törvényjavaslat visszavonását Semjén Zsolt nem kommentálta.

No comment

Közel negyedmillió ember szava nem számít

Hiába kérte közel negyedmillió ember, a kormány kedd délután visszavonta az egyszer használatos műanyagok tilalmáról szóló saját törvényjavaslatát – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

„Nem fogjuk hagyni, hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Majd hozzá teszi, hogy

„Ez a jogszabály lehetett volna az első lépés egy hulladékmentes Magyarország felé, egy olyan gazdaság felé, amely az egyszer használatos kultúra helyett végre a természettel való harmóniára törekszik”.

A hazai műanyag-szennyezettség kritikusságát a Greenpeace egyik kutatása is bizonyítja. Eszerint háromszor annyi mikroműanyag-részecskét mutattak ki a Dunában, mint a korábbi vizsgálatok. De nemcsak a Duna vize szennyezett, a mikroszemcsék megtalálhatóak a palackozott vizeinkben, az élelmiszereinkben és a levegőben is. – olvasható a Greenpeace oldalán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...