Matolcsy közeléből érkezik a Neumann Egyetemet tulajdonló alapítvány elnöke

0
Neumann János Egyetem GTK campus (Fotó: Youtube.com)

2020. június 12-én, pénteken Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkár bejelentette, kik vezetik a nemrég privatizált egyetemek új tulajdonosait, azaz a fenntartó alapítványokat – írta meg a 444.hu.

  • A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány élén Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál igazgatója,
  • a Széchenyi István Egyetemet a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány élén Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Zrt. HR-igazgatója,
  • az Miskolci Egyetemet az Universitas Miskolcinensis Alapítvány élén Varga Judit igazságügyi miniszter,
  • az Állatorvostudományi Egyetemet a Marek József Alapítvány élén Náray-Szabó Gábor akadémikus,
  • a Soproni Egyetemet a Soproni Egyetemért Alapítvány élén Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója,
  • a Neumann János Egyetemet a Neumann János Egyetemért Alapítvány élén Csizmadia Norbert, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (Padme) elnöke.

Az új modellben az érintett hat egyetem alapítványa saját tulajdonba kapja majd azokat az épületeket, amelyekben működnek, az oktatóik pedig elvesztik közalkalmazotti státuszukat, és munkaviszonyba kerülnek át. Bódis szerint mindez béremelkedéssel jár majd: „2021-ben és 2022-ben is 15-15 százalékkal magasabb bértömeget nyújtunk az intézményeknek, emellett teljesítményarányosan kedvezőbb bért és anyagi elismerést kaphatnak a kollégák” – közölte az államtitkár.

A 15%-kal magasabb bértömeg természetesen nem jelent mindenkinek ugyanekkora béremelést, annak mértékéről a jövőben a munkáltató dönt majd.

A most modellt váltó intézményekben megmarad az állami ösztöndíjas képzés.

Csizmadia Norbert (Fotó: Kozigazgatas.hu)

Csizmadia Norbert 1975-ben született Szegeden, geográfus. A Szegedi Tudományegyetem település- és területfejlesztő geográfus szakán szerzett diplomát 1999-ben, majd a Pécsi Tudományegyetem turizmusfejlesztő geográfus szakán 2001-ben.

2000-től a Gazdasági Minisztérium regionális gazdaságfejlesztési helyettes államtitkárság titkárságvezetője volt.

2002–2004 között ír Uniós szakértők mellett dolgozott.

2004-től az Európai Bizottság által indított Team Europe szakértő-bizottságának tagja regionális politika témakörben. 2005 őszén az induló Gazdasági Konzultáció titkára. A Jövőkép vitairat társszerzője és koordinátora. Az Új Széchenyi Terv kidolgozásának főkoordinátora.

2007–2010 között, Rogán Antal polgármestersége idején városfejlesztő geográfusként részt vett a Belváros Szíve program szakmai előkészítésében.

2010-től a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Stratégiai Műhely vezetője, majd gazdaságtervezési helyettes államtitkára, 2012-től tervezéskoordinációs államtitkára.

2013-tól 2016-ig az Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója volt. Ekkor havi bruttó 7 millió forintos fizetése volt, magasabb, mint Matolcsy György jegybankelnöknek. Miután pozíciója megszűnt, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kuratóriumának elnöke lett.

2020-ban a Pageót összevonták két másik MNB-s alapítvánnyal, Csizmadia Norbert az így létrejött Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (Padme) kuratóriumának elnöke lett.

Emellett 2016-tól a Kecskeméti Főiskola, majd a Neumann János Egyetem konzisztóriumi elnöke.

(A konzisztórium testület előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek és az éves költségvetés elfogadásához.)

2015-ben az MNB Pallas Athéné alapítványai hozták létre a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt.-t (Kedo Zrt.), ennek igazgatósági tagja.

Magánegyetemmé vált a kecskeméti Neumann János Egyetem – összefoglaló